Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasenje
  • 02.10.2021. 12:00

Zašto je krmača agresivna prema praščićima nakon prasenja?

Za početak, najbolje je odvojiti praščiće dok se krmača ne smiri. Staviti u uklještenje i pregraditi prostor kako ne bi došli do nje, savjetuje veterinar.

Foto: Depositphotos/ accept001
  • 13.663
  • 823
  • 0

Nije česta pojava da nakon prasenja krmača pokazuje agresivnost prema prasadi što može rezultirati njihovim ranjavanjem ili čak smrću. 

Kako nam pojašnjavaju iz Veterinarske ambulante Jeđut, dva su razloga koja mogu dovesti do ovakve pojave. Prvi, ako se radi o nazimici, samo prasenje za nju je bio veliki stres. Vjerojatno ju još sve boli, ne shvaća što se dogodilo, uznemirena je, prasci su joj nepoznati i straše ju kao i njihovo glasanje. 

Drugi pak razlog proizlazi od samih vlasnika. "Ako se ponaša prema njoj agresivno, tuče ju, ona će isto tako postupati prema prasadi jer su manji i slabiji od nje“, ističu.

Odvojiti praščiće i pozvati veterinara

Pojava agresivnosti za svakog je uzgajivača neočekivana, pogotovo ako se s njome susreo prvi put.

Za početak, najbolje je odvojiti praščiće dok se krmača ne smiri, staviti ju u uklještenje te ih povremeno puštati da se nazimica navikne na njih i sisanje. 

Ako se agresivnost nastavi, svakako treba pozvati stručnu osobu.

"Prije se mogao koristiti anestetik koji ju je smirio, uspavao i nakon nekoliko sati kada dođe k sebi, bilo je sve uredu“, objašnjavaju. No, u ovoj veterinarskoj stanici dodaju da je taj anestetik sada zabranjen, kao i dosta lijekova za životinje što svakako otežava situaciju.

Kao rješenje, neki veterinari savjetuju davanje oksitocina za lakše lučenje mlijeka da bi se smanjila nervoza krmače. 

Normabel, rakija, nafta... sulude metode

Metode poput namakakanja šnite kruha u rakiju koje se potom daju krmači, mazanje ušiju alkoholom..., a koje će vam možda netko preporučiti, veterinari smatraju suludim te upozoravaju da znanstveno nisu dokazane te da ih treba izbjegavati.

Također, dosta uzgajivača preporučuje i korištenje lijekova za smirenje koje koriste ljudi poput Normabela, no nigdje nije istraženo kako oni djeluju na životinje i koje posljedice mogu imati stoga i takav način smirenja nikako ne treba koristiti. 


Tagovi

Prasenje Krmača Agresivnost Praščići Smirenje Sisanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije