Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suffolk
  • 05.12.2022. 07:30

Zašto je Suffolk rasa ovaca odlična za proizvodnju mesa?

Suffolk su otporne ovce, mirnog i tihog karaktera. Imaju odličan randman mesa prilikom klanja

Foto: Flickr/Ambersky235
  • 304
  • 26
  • 0

Veoma poznate zbog svog specifičnog izgleda, Suffolk ovce su cijenjena rasa. Stvorena je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog vijeka u engleskoj pokrajini po kojoj su dobile naziv. Ukrštane su nisko proizvodne, kasnozrele Norfolk rogate ovce sa Southdown ovnovima.

Pripadaju velikim, mesnatim rasama. Lako se prepoznaje po crnoj boji glave, ušiju i donjih dijelova nogu, dok je runo svijetlo i kratko. Životinje se odlikuju snažnom konstitucijom i krupnim, jakim, izrazito mišićavim tijelom. Glava je nešto sitnija u odnosu na trup. Veoma je prilagodljiva, izdržljiva i otporna na bolesti, posebno na bolesti stopala kao i unutrašnje parazite. Po karakteru su mirne i poslušne.

Lako se janje, ali... 

Ovnovi dostižu težinu od 110 do 160 kg, a ovce od 75 do 120 kg. Žive između 6 i 14 godina. Na jednog odraslog ovna dolazi 40 ovaca, a na mladog do 30. Ženke su ranostasne, a široka karlica doprinosi lakom janjenju. Problem može biti kod prvog janjenja kada su janjci krupni.

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

U januaru se najčešće janje i ta mladunčad ima najveći prirast. Odlikuje se dobrom plodnošću, a 100 ovaca daje 150 janjadi. Težina mladog po rođenju je 5 do 6 kg. Dnevni prirast je oko 350 g. Ženke imaju dovoljno mlijeka, a mladi sisaju do tri mjeseca. Zahvaljujući dobroj iskorištenosti hrane već poslije 42 dana ima težinu 15 kg, poslije tri mjeseca od 40 kg, a poslije pola godine oko 65 kg.

Mirne po karakteru (Foto: M.Pavlović)

Meso izvanrednog okusa

Njihovo meso je odličnog kvaliteta i izvanrednog okusa s najvećim omjerom mesa i masti, a randman klanja je 58 posto.  Koriste se za ukrštanja s drugim rasama zbog povećanja prirasta i poboljšanja karakteristika. Također se koristi njihovo mlijeko, vuna i koža. Odrasle jedinke imaju prinos vune od 2,3 do 5 kg i randman oko 62 posto. Vlakna imaju prečnik od 25,5 do 33 mikrona. Koža je odličnog kvaliteta i često se koristi u proizvodnji obuće i auto pribora.

Oplemenjivanje ovaca - za više janjetine i kvalitetniju vunu

Stado se dosta kreće i treba mu mnogo trave za ishranu. Jedan hektar će biti dovoljan za dvije do tri ovce bez dodatne prihrane, odnosno pet do sedam s dodatnom prihranom. Potrebno im je natkriveno sklonište da se sklone od kiše. Neophodna im je slama kako bi stelja uvijek bila čista i suha. Obezbijedite im dovoljno čiste vode koja je lako dostupna.

Naslovna fotografija: Servis Flickr licenca CC 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Suffolk rasa Rasa ovaca Ovčarstvo Mesna rasa Kvalitetno meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.