Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba preživača
  • 25.12.2019. 13:30

Zašto je važno običnom soli "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Nedostatak kuhinjske soli u hranidbi dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mlijeka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Foto: Depositphotos/franky242
  • 9.179
  • 615
  • 0

Domaće životinje goveda, ovce, koze i konji su skupina preživača biljojeda, koji u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima u hranidbi kako bi osigurali normalno funkcioniranje organizma. To su najčešće vitaminsko-mineralni dodaci. U slobodnoj raznovrsnoj hranidbi, posebice u pašnom sustavu, nekih minerala ima dovoljno, neki su u nedostatku, a može se dogoditi i višak, stoga je izbalansiran omjer mikro i makroelemenata izuzetno potreban u hranidbi domaćih životinja.

Posebno pažnju treba obratiti na dnevne potrebe stočne ili kuhinjske soli - obična sol (natrij klorid). Nedostatak kuhinjske soli u hranidbi dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mlijeka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Pravilno je samo dnevno dodavanje soli

"Zasoliti" dnevni obrok životinja predstavlja svako dodavanje soli kroz već pripremljene vitaminsko-mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji. Nikako se ne smije sol davati u većim količinama u smislu zadovoljavanja mjesečnih ili tjednih potreba. U tom slučaju postoji rizik od pojave trovanja, ali i narušavanja pozitivnog omjera drugih mineralnih komponenti u organizmu, prije svega kalcija, fosfora, kalija, natrija i klora. Sol se ne akumulira u organizmu, neprestano se izlučuje stoga je i potrebnije osigurati dnevne unose. Potreba za pravilnim unosom natrija i klora, te odnosa između njih i prisutnost u organizmu utječu na održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže, što je preduvjet održavanja normalnog funkcioniranja organizma, sprječavanja pojave bolesti i održavanja dobre kondicije.

Kolike su dnevne potrebe?

Govedima, ovcama, kozama i drugim biljojedima (preživačima) potrebne su nešto veće količine soli u obrocima nego svinjama ili peradi. Količina potrebne soli obično varira i to ovisi od sadržaja soli u hranivima, vrste hraniva, načina hranidbe i dostupnosti vode. Dnevne potrebe goveda su otprilike oko 30-40 grama stočne ili obične soli. Kod ovaca te su količine manje i smatra se da je optimalno oko 12 grama dnevni unos po jednoj ovci.

U visokoj proizvodnji mlijeka koze izlučuju i do dva puta više mineralnih tvari nego što ih ima u organizmu, stoga u ovisnosti od količine suhe tvari obroka, dnevni unos soli se kreće oko 0,5-1% u odnosu na dnevni unos suhe tvari cjelokupnog obroka. Omjer minerala i količina u obroku variraju, starost životinje, faza proizvodnje, godišnje doba i sl. uvjetuju dnevne potrebe za unosom soli. Kod konja, ovisno od tipa uzgoja omjer se kreće oko 40-60 grama dnevno.

Zašto je važno i koji je udio sijena u zimskom obroku muznih krava

Kako primijetiti potrebu za soli?

Nedostatak soli u hranidbi životinja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pojava bolesti se često ne primjeti, ne manifestira se odmah, stoga svaka vidljiva promjena u ponašanju životinja je poruka da nešto nije u redu. Grickanje drvenih predmeta, lizanje zidova, podova štale i sl. je znak da obrok treba sadržavati vitaminsko-mineralnu smjesu ili jednostavno osigurati običnu sol u obliku kamena i dati na konzumiranje životinjama po volji. U tom slučaju obavezno osigurati konstantan pristup dovoljnim količinama vode.


Tagovi

Kuhinjska sol Hranidba životinja Nedostatak soli Vitaminsko-mineralni dodaci


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.