Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lučenje mlijeka
  • 29.10.2017. 09:00

Zašto opada lučenje mlijeka kod krmača?

Lučenje mlijeka kod krmača može opasti ili potpuno izostati. Važna je brza veterinarska intervencija.

Foto: skeeze / Pixabay
  • 2.718
  • 138
  • 0

Lučenje mlijeka kod krmača, u normalnim uvjetima, počinje neposredno pred ili tijekom samog prašenja. Ponekad ono izostaje, ali se ne može povezati sa strukturom, kvalitetom i količinom hrane.

Ova pojava je rezultat hormonskog poremećaja, a oksitocin je hormon koji je rješenje za ovaj problem.

Smanjena količina mlijeka

Češće se javlja smanjena količina mlijeka ili takozvana hipoglikemija. Ova pojava može biti posljedica MMA sindroma (mastitis, metritis, aealakcija). Krajem prvog tjedna količina mlijeka opada, prasad naglo slabi uslijed gladi i ubrzo dolazi do velikih gubitaka. Ovaj problem se uspješno sanira ako se na vrijeme otkrije, kaže dipl.ing. Dragan Gunjak:

"Vrlo je važna kontrola tjelesne temperature krmača u prva tri dana po prašenju, kao i brza veterinarska intervencija koja podrazumijeva ispiranje materice i antibiotičku terapiju. Ako se zakasni s intervencijom, ona ima ograničen učinak. Drugi razlog smanjene mliječnosti koja se ne manifestira u ovako drastičnoj i brzoj formi, posljedica je neadekvatne hranidbe u prethodnoj fazi suprasnosti i u toku laktacije".

Na pojavu može utjecati i naglo smanjenje konzumacije hrane u laktaciji, potom nska razina proteina, kao i mali sadržaj nekih vitamina. Visoka temperatura u prasilištu također može uzrokovati opadanje mliječnosti krmače.

Foto: skeeze / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]