Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuhinjska sol
  • 24.01.2021. 09:00

Zašto se zimi stoka zadržava na prometnicama? Odgovor je - sol

Zimske službe posipaju sol prilikom čišćenja prometnica od snijega i leda, a to je idealna prilika za životinje koje lizanjem zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma. Koliko im ovog minerala treba?

Foto: Depositphotos/franky242 (ilustracija)
  • 638
  • 251
  • 0

U zimskom razdoblju najčešće krdo konja ili stado ovaca bude uzrok zaustavljanja prometa na magistralnim ili drugim putevima. Kod prolaznika izaziva divljenje i priliku za fotografiranje, a razlog blokade vrlo je jednostavan. Ipak, ako se nekada netko zapitao zašto je ovo česta pojava tijekom zime, odgovor se krije u održavanju puteva za vrijeme ovog hladnog perioda.

Zimske službe posipaju sol prilikom čišćenja prometnica od snijega i leda, a to je idealna prilika za (većinom) krdo konja koji lizanjem zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma za ovim mineralom. Nisu rijetki niti slučajevi i drugih domaćih životinja uglavnom preživača, kao i onih koji se nalaze na slobodnom držanju da iskoriste priliku i ližu sol.

Ne akumulira se u organizmu

Pored osnovnih komponenti obroka, domaće životinje posebice u visokoj proizvodnji imaju potrebe za naknadnim mineralnim dodacima kojima se zadovoljavaju potrebe mikro i makro elemenata neophodnih za normalno funkcioniranje organizma. Natrij i klor su vrlo važni elementi koje stoka ne može osigurati u optimalnim količinama hranom koju jede. Stoga se obrocima dodaje obična kuhinjska sol (NaCl) ili u obliku kamena gdje je životinje samovoljno ližu.

Zašto je važno običnom soli "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Ona je jedini mineral koji se mora dodavati u obrok prilikom hranidbe. To je od izuzetnog značaja s obzirom da se ne akumulira u organizmu, ne stvaraju se rezerve već se neprestano izlučuje

Kolike su dnevne potrebe ?

Potrebu za soli životinje vrlo često iskazuju tako što grickaju drvene predmete, stablo, ogradu, ližu podove ili zidove štala, grickaju jedni druge i slično. Problem nastaje kada farmer ne primijeti ove simptome jer čak i do mjesec dana može proći, a da neko grlo ne pokazuje znake deficita u organizmu što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i smanjenu proizvodnju.

Potrebe odraslih goveda otprilike su do 40 grama stočne ili obične soli dnevno dok je kod drugih, poput ovaca optimalno do 12 grama dnevno u obroku. Poljoprivrednik može sam napraviti proračune o količini dnevnih potreba krava u visokoj proizvodnji, računajući da se daje pet grama kuhinjske soli na 100 kilograma žive vage, a dva grama na svaki kilogram proizvedenog mlijeka.

Planinski prevoji i visoravni kroz koje prolaze putni pravci bez naseljenih mjesta, najčešće su lokacije gdje se životinje mogu pojaviti na putu, stoga posebno preko noći potrebno je dosta opreza.

Krave vole slatko - stočna melasa je idealan dodatak obroku

Osim što predstavlja u većini slučajeva uzbudljiv i zanimljiv susret naročito s konjima koji se često javljaju na našim putevima, navedena pojava predstavlja i veliku opasnost za životinje.

Stoga opreza nikad dosta i neka vas ne iznenade na cesti, sol je ta koja ih privlači.


Tagovi

Kuhinjska sol Potrebe za soli Stado ovaca Preživači Krdo konja Slobodno držanje Komponente obroka Zdravstveni problemi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.