Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarska proizvodnja
  • 09.08.2022. 07:30

Zašto su ljuske jaja mekane i kako to spriječiti?

Mnoštvo je faktora koji dovode do ove pojave, ali moguće ju je spriječiti ili "popraviti" i to na jednostavan način.

Foto: Depositphotos/Anatta_Tan
  • 5.791
  • 200
  • 0

Kvaliteta ljuske jaja utječe na veličinu ekonomskih gubitaka, ali i na sigurnost upotrebe za ljudsku prehranu. Kada je jaka, ona sprječava prodiranje bakterija i onemogućava lako lomljenje tijekom manipulacije, transporta i čuvanja.

Tanka ljuska je znak nedostatka vitamina i minerala. Veliki utjecaj ima sadržaj i veza između kalcija, fosfora i vitamina D, kao i povezanost s ednokrinim sustavom i metabolizmom.

Uzroci pojave

Najčešći uzrok krhkosti je neuravnotežena hranidba. Nedostakat kalcija i fosfora ima najveći utjecaj, kao i opskrbljenost vitaminima D3 i C. Visoke temperature i loša ventilacija u objektu mogu biti faktor koji smanjuje količinu konzumirane hrane i stupanj njene iskorištenosti. U kokošinjcu je optimalna temperatura od 20 do 22ºC.

Preteške kokoši nose jaja slabije kvalitete. To se događa kada se životinje hrane velikom količinom hrane bogate zrnima kukuruza, suncokreta ili mahunarkama.

Preteške kokoši nose jaja slabije kvalitete (Foto: Martina Popić)

Kako kokoši stare tako se umanjuje sposobnost stvaranja normalnog omotača, a jaja su krupnija. To je posebno izraženo kod hibridnih pasmina koje nose i do 320 komada tijekom godine. Kako bi se formiralo sa čvrstim lupinama potrebno je 24 h razmaka između nesenja. Kada je taj period kraći, oko 10 h, nema vremena da se procesi završe do kraja.

Na svaku pojavu bolesti ili napada štetnih organizama jedinke će reagirati u vidu poremećaja funkcioniranja organizma i nosivosti.

Ključna je hranidba

Hranidba treba biti bogata mineralima i vitaminima. Kako bi kokoš snijela jaja sa jakom ljuskom bit će joj potrebno oko 4,5 g kalcija u dnevnoj hrani. Od toga će za formiranje ljuske biti iskorišteno oko 2,2 g.

Omjer kalcija i fosfora za nesilice je minimalno 3:1, a maksimalno 5:1, za piliće od 1,5 do 2:1. Kalcij karbonat treba biti glavni izvor kalcija u hrani, a sastavljen od sitnih zrna koja su manja od 1 mm i velikih između 2 i 5 mm. Poželjno je da u smjesi sudjeluju u omjeru 50:50.

Kokošima osigurajte oko 4,5 g kalcija u dnevnoj hranidbi (Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru)

Izvor kalcija može biti koštano brašno, vapnenac, pijesak, usitnjene školjke, ali i ljuske koje je potrebno prethodno termički obraditi kako bi uništili eventualnu salmonelu i druge štetne bakterije i uzročnike bolesti. Na čvrstoću djeluje sadržaj cinka, bakra i mangana. Za pravilan metabolizam i proces formiranja neophodni su vitamini D3 i C.

U hranidbu se uvodi hrana s visokim sadržajem elemenata u tragovima i bogata vitaminima. Životinjama je potrebno osigurati slobodan pristup pijesku, zdrobljenim školjkama, kredi. Kao dodatak hrani koriste se koštano brašno, mekinje, žitarice, a tijekom vegetacije trava i narezano svježe povrće i voće.


Tagovi

Jaja Ljuska jaja Čvrstoća jaja Hranidba kokoši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.