Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Josip Gršković
  • 17.07.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Krk

Zatvorili ekološki krug uzgoja ovaca, Josip proizvodi sir, Jasminka vunu pretvara u suvenire

Žalosna je činjenica da vuna već godinama nije sirovina nego otpad. Naše obiteljsko gospodarstvo već četiri godine ne baca vunu već je u cijelosti iskorištava za edukativne radionice i izradu različitih suvenira, ali i uporabnih predmeta, kaže Jasminka Gršković.

Foto: Depositphotos/reflex-safak
  • 2.232
  • 292
  • 1

"Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gršković Josip prepoznalo je problem vune kao neželjenog otpada na otoku Krku. Upravo je to bila najveća motivacija da kroz dopunsku djelatnost iskoristim svoju tekstilno – tehnološku izobrazbu i vunu vrbničke ovce pramenke kroz filcanje vune. Naše obiteljsko gospodarstvo već četiri godine ne baca vunu već je u cijelosti iskorištava za edukativne radionice i izradu različitih suvenira, ali i uporabnih predmeta,“ kaže Jasminka Gršković, odgajateljica u dječjem vrtiću i majka četvoro djece kojoj je cilj učiti mlade o važnosti iskorištavanja lokalnih resursa.

Vuna nije otpad

Tehnika filcanja vrijedan je način popularizacije vune novim generacijama. Ovom tehnikom dobivaju se ekološki i ručno rađeni uporabni i dekorativni eko-proizvodi. Polaznici Jasminkinih radionica upoznaju se s ljepotom prirodnog materijala – vune, i zaboravljenim aspektom bavljenja ovčarstvom, te se osvješćuju da vuna nije otpad.

"Količina ovako obrađene vune na našem gospodarstvu nije znatna, no namjera nam je prvenstveno kroz radionice potaknuti ekološku svijest, bavljenje ovčarstvom, kreativnost, tradiciju i ručni rad kod djece, odraslih i gostiju. Budući da sam po struci odgojitelj djece predškolske dobi, svjesna sam od kolike je to važnosti za današnje generacije. U neposrednom radu s djecom imam petnaest godina iskustva. Zaposlena sam u dječjem vrtiću Katarina Frankopan u Krku kao odgojitelj“, navodi i dodaje da je posebno područje njenog kreativnog izražavanja filcanje vune. Educirala se na tom području kod Vesne Jakić, diplomirane dizajnerice za tekstil i odjeću i predsjednice Udruge Ruta - grupe za kvalitetniji život na otok Cresu.

Izradila edukativnu slikovnicu od filcane vune

"Sudjelovala sam na dva festivala vune i time obogatila svoje znanje. Vodila sam radionice u svim vrtićima otoka Krka, s djecom i roditeljima, koje su rezultirale zajedničkom izložbom u galeriji Decumanus pod nazivom 'Ovčje runo pravo je blago, od njega radiš što ti je drago'. S udrugom Rukotvorine Krk izložila sam svoje radove na izložbi 'Anđeli' (2017) i 'Najljepše doba godine' (2018) . Održala sam radionicu vune i u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću. Imam radionice u školama, vrtićima, domu umirovljenika, a ljeti i u kampovima“, govori Jasminka.

Od filcane vune napravila je edukativnu slikovnicu (Foto: arhiva Jasminke Gršković)

U kampu 'Krk' već tri sezone održava radionice filcanja, obavezno je na Lovričevu u Krku, na sajmu tradicije u Njivicama, na Danima smokava, Crnoj ovci i etno-eko događanjima u kampovima. Izradila je edukativnu slikovnicu od filcane vune 'Bilje otoka Krka' u suradnji s djecom.

Želi održavati radionice u prirodnom staništu ovaca

"Edukativne radionice vune spadaju u aktivnosti kojima potičemo cijelovit razvoj djece: spoznajni razvoj kroz stjecanje iskustva dodirom (prirodni materijal, oblikovanje, struktura, tekstura); potiče se razvoj pozitivnih stjecanje iskustva i spoznaja o predmetnoj, prirodnoj i društvenoj sredini (ekološka svijest); razvoj sposobnosti rješavanja problema (korištenje otpada); razvoj likovnog senzibiliteta za različita likovna sredstva i materijale, osjetljivosti za kombinacije; razvoj likovne invencije.

Radionice filcanja vune realiziraju se mojim dolaskom u vrtić, školu, otvoreni prostor, muzej, a održavaju se za različite skupine: djecu, odrasle, starije i kombinirano. Održavam ih prema dogovoru i na OPG- u. Planiram radionice iz grada prebaciti u drmun tako da sudionici mogu filcati u prirodnom staništu ovaca, susresti se s ovcama i boraviti u prirodi“, ističe. Na taj način sudionici mogu vidjeti i sudjelovati u strigu ovaca, dohranjivanju, nošenju sijena, obilježavanju ovaca, mužnji i premještanju ovaca. Ukratko, u svemu onome u čemu njihovo četvero djece već sada sudjeluje. Osim toga, na širem području van grada Jasminka bi željela imati vlastitu češljaonicu vune koja bi bila zanimljiva brojnim posjetiteljima otoka.

Oštra vuna ovce pramenke izvrsna za filcanje

Glavnu brigu o ovcama koje je naslijedio od svog djeda vodi suprug Josip, dipl.ing.agronomije, a svi ostali pomažu. "Ideju o korištenju vune dobila sam od Vesne Jukić koja je vodila radionice u Vrbniku na pastirskoj fešti Razgon. Kroz ove četri godine stalno se povećava broj zainteresiranih, a posebno bih istaknula suradnju s Valamarom koji je prvi prepoznao naše radionice kao zanimljivu ponudu za turiste. Imamo izvrsnu suradnju i s komunalnim društvom Ponikve koji svake godine poslovnim partmerima poklanjaju autohtone ručno rađene predmete od vune. Ujedno zajedno radimo na edukacijama o reciklaži što je rezultiralo i jednim promotivnim filmićem o vuni“, navodi Jasminka Gršković.

Oštra vuna ovce pramenke idealna je za filcanje (Foto: arhiva Jasminke Gršković)

Želja joj je da se sva vuna s otoka Krka zbrine bilo za edukaciju, izolaciju ili suvenire. Vuna ovce pramenke je oštra i nije podobna za odjevne predmete, ali je jako dobra za radionice jer djeci 'ne bježi pod prstima' kao što bi to bilo u slučaju da je fina. "Kroz ove edukativne radionice zatvoren je ekološki krug na našem gospodarstvu vezan uz ovce. Sir radimo za naše potrebe kako bi se djeca kvalitetno hranila, maslinovo ulje i vrbničku žlahtinu proizvodi suprug, a ja razne suvenire od vune“, ističe. Sve to može se kupiti na njihovom OPG-u.

Važno je znati iskoristiti sirovine vlastitog podneblja

U radovima, od obrade do branja, sudjeluju svi članovi obitelji. Supružnici Gršković žele vlastitoj djeci prenijeti znanja koja imaju i ukazati im na prirodna bogatstva koja imaju u neposrednoj blizini. "Živimo na otoku i mladi trebaju znati kvalitetno živjeti bez ovisnosti o kopnu. To je bit održivog razvoja. Kroz sve ove aktivnosti balansiram svoje znanje krojača, odgojitelja i diplomiranog teologa. Mislim da je svemu tome dobra podloga i osnova bila sudjelovanje u radovima obiteljskog gospodarstva u dolini Neretve gdje sam rođena. Znanja stečena u djetinjstvu uvijek su implementirana u Vas kao osobu“, smatra ova vrijedna otočanka koja se sama financira od prihoda vlastitih proizvoda kao i radionica koje održava.

"Žalosna je činjenica da vuna već godinama nije sirovina nego otpad. Utoliko su edukativne radionice važne da djeca nauče koristiti sirovine koje određeno podneblje daje. Napraviti nešto od onoga što imaš, jasna je poruka radionica, te svako dijete treba odgajati s tom filozofijom. Važno je da mladi postanu svjesni kako sami mogu proizvesti kvalitetne proizvode od onoga što im priroda daje“, smatra Jasminka Gršković.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Josip Gršković Jasmina Gršković Vuna Filcanje vune Uzgoj ovaca


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."