Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 09.07.2013.

Zbog Jakovine umalo ostali bez junadi od 1,5 mil. eura

Problemi kod izvoza tovne junadi

Foto: RGBStock.com
  • 881
  • 43
  • 0

Imali smo 10 godina za prilagodbu propisima EU, ali danas se svejedno sramotimo.

Ili u našoj veterinarskoj upravi i resornom ministarstvu vlada strašno neznanje, ili netko tamo namjerno radi protiv vlastite države, pitaju se u udruzi uzgajivača tovne junadi Baby Beef, iz koje prijete tužbama i traže sankcije protiv odgovornih. Prema riječima dopredsjednika udruge Jakova Pavičića, i ravnateljica Uprave za veterinarstvo Mirjana Mataušić Pišl, savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić te granični ispektor i epidemiolog prošlog su im utorka na sastanku u Zagrebu jamčili kako iz Luke Raša bez problema mogu izvesti 30 tegljača tovne junadi za Libiju, čak 1196 komada u vrijednosti 1,5 milijun eura. No, u luci ih je dočekao šok. Stoka je ostala gotovo 20 sati na vrućini, a jedan bik je i uginuo prije nego je brod nakon oštrih pregovora napokon isplovio.

Razlog: Hrvatska još nema status zemlje, regije ili domaćeg stada slobodnih od enzootske leukoze goveda (ELG), što apsurdno, ali istinito, za izvoz u Libiju, s kojom imamo usklađene direktive, i ne treba, kaže Pavičić. No, status nam je, primjerice, trebao tog istog dana za Austriju, odakle je vraćeno oko 800 goveda i gdje hrvatske markice, kao i u ostalim članicama EU, ne vrijede. Mjere protiv ELG-a u nas su se provodile godinama. Nakon monitoringa 2011., koji je prvi put obuhvatio svih 235.000 goveda i tijekom kojega je popisano 1257 pozitivnih 'slučajeva' - što je državu stajalo 18 milijuna kuna a obavljeno je 95% posla - postupak se, doznajemo, trebao nastaviti i u 2012. dvokratnim vađenjem krvi u goveda, čime bi se završio postupak utvrđivanja stada slobodnih od leukoze. To, međutim, nije odrađeno, a Pavičić potvrđuje i glasine da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u jednoj TV emisiji i javno rekao kako Hrvatskoj to ne treba i bespotrebno je bacanje novca.

Vrata članica EU, koje su statuse po pitanju ELG-a odavno ostvarile, te i dalje provode testiranja radi kontrole i održavanja statusa, zbog toga su nam očito zatvorena. Austrija, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, primjerice, imaju status službeno slobodne države od ELG-a, Češka, V. Britanija i Danska službeno slobodnih pojedinih regija, a Slovačka, Finska, Slovenija, Francuska, Švedska i Njemačka službeno slobodnih stada, kojih mi također nemamo i najveći su nam problem Slavonija i Baranja. Iako sporna ne bi bila ni RH markica, u Libiju su čak putovala goveda s EU markicom, s obzirom na to da su ih tovljači i kupili u zemljama EU, priča Pavičić.

No svojevoljno tumačenje propisa skupo ih je stajalo: to je već treći brod za Libiju s kojim su imali problema. "Netko protiv nekoga radi, a mi plaćamo danak", tvrdi Pavičić, ističući kako su prije puta u Rašu naznačili da im nije problem otići ni u Luku Kopar, ili su brod koji ih je čekao mogli vratiti Španjolcima da ga oni napune. Iako EU, koja im je danas nedostižna, bolje plaća, hrvatski su se tovljači planirali okrenuti i izvozu u Tursku, koja je zainteresirana za našu junad. No Turci od Uprave za veterinarstvo već dvije godine čekaju odgovor, tvrdi Pavičić. Do broja nismo dobili odgovor resornog ministarstva.

Autor: Jolanda Rak Šajn Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Tihomir Jakovina Izvoz Junad Hrvatske markice Leukoza

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P