Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupljanje žira
  • 09.12.2019. 10:30

Žir: Pomalo zaboravljen dodatak u hranidbi stoke

Plod je duguljast, odnosno cilindričnog oblika, a često se koristi u hranidbi svinja. Konzumiranjem ovog ploda poboljšava se okus mesa kod stoke. U prosjeku jedna svinja pojede od 10 do 12 kilograma žira dnevno.

Foto: Mirjana Stepić
  • 1.101
  • 59
  • 0

Plodovi jeseni su raznovrsni i ima ih na sve strane, u njima uživaju ljudi, ali zahvaljujući svom vlasniku i životinje se mogu osladiti nekom jesenskom poslasticom. Ovo vrlo dobro zna Radmila Bošković iz sela Zabrežje, kod Obrenovca (susjedna Srbija) čije se svinje ovih dana lijepo časte.

Ova vrijedna žena potvrdila je da stoka uživa u žiru. On je inače vrlo važan u hranidbi, zato Radmili nije teško u svojoj sedamdeset i drugoj godini i ne baš dobrog zdravlja, izaći u prirodu i nakupiti ga za životinje. Kaže da je to prava poslastica njima i da ga grickaju kao mi kokice. Nije lako nakupiti, ali, nije joj ni teško, naučila je raditi i ne drži je mjesto.

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjere

"Kupim žir za svinje kao i komušinu od berbe kukuruza. Imam šest svinja, tri male i tri velike. One jako vole žir, to im je najzdravija hrana, samo im ga bacim bez neke posebne pripreme, kao kokama kukuruz i one ga tako pojedu", kaže Radmila.

Pretežno je zastupljen u mediteranskom pojasu, posebno na sjeveru Afrike, u Španjolskoj i Portugalu. Plod je duguljast, odnosno cilindričnog oblika, a često ga poljoprivrednici koriste kao stočnu hranu. Naime, konzumiranjem ovog ploda poboljšava se okus mesa kod stoke. U prosjeku jedna svinja pojede od 10 do 12 kilograma žira dnevno.

Popularan u ekološkom uzgoju svinja

Žirenje svinja bio je jedan od najčešćih načina ekstenzivnog tova. Obično se prakticirao u hrastovim i bukovim šumama.

Danas je takva vrsta hranidbe posebno popularna u ekološkoj proizvodnji svinja. Žir je u pogledu kalorijske vrijednosti približno dvostruko slabiji nego zrnevlje žitarica. Stoka se može hraniti na ovaj način u jesen i početkom zime. Tada se u šumi sakupljaju njegovi plodovi i onda daju u oboru. Može se sušiti i na taj način čuvati za zimu ili proljeće, pri čemu se savjetuje uklanjanje ljuski.

Danas se po Radmilinim riječima jako rijetko skuplja, a njegove plodove pored prekrupe i raznih vrsta koncentrata, malo tko i koristi.  

"Ljudi različito reagiraju, netko me osuđuje, netko opet kaže svaka čast. Žira nema puno. Kada ima, ja nakupim po dvije vreće i ostavim za hladne dane pa im dajem po šaku, uz prekrupu i kukuruz", kaže ova domaćica.

Dodatak u kolačima i kao kava

Glavni sastojak je tanin koji mu daje gorčinu. Tanina ima manje ako birate onaj koji još uvijek nije sasvim dozreo. Da biste ublažili gorak okus, ogulite ga, skuhajte i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu.

Potom se može sušiti, pržiti i mljeti. Tako se dobiva brašno od žira, koje se može koristiti za spremanje kruha, kolača i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno, potrebno je ga pomiješati s drugim tipom, da biste dobili još zdravije i ukusnije tijesto. Da biste napravili 'kavu' prvo mu skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se reže na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se usitni do praha, isto kao kava.


Tagovi

Plodovi jeseni Radmila Bošković Skupljanje žira Ekološki uzgoj svinja Hranidba stoke Tanin Žirenje svinja


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.