Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby Beef
  • 19.11.2021. 13:30

Zvonimir Širjan: Za jačanje stočarskog sektora potrebno je uvažiti i stavove proizvođača

Zbog visoke cijene stočne hrane, stočari gube četiri do pet kuna po kilogramu mesa, upozorio je novi predsjednik Udruge Baby Beef.

Foto: Udruga Baby Beef
  • 2.750
  • 253
  • 2

"Novi Zeleni plan i dvije ključne strategije Od polja do stola i Strategije o bioraznolikosti pred stočarski sektor stavljaju ogromne izazove i prepreke koje će teško biti provedive bez uvažavanja mišljenja i stavova samih proizvođača", istaknuo je Zvonimir Širjan, novi predsjednik Udruge za tov i uzgoj goveda Baby Beef. 

Zbog toga, kaže, resorno Ministarstvo treba na vrijeme prepoznati pozitivne efekte intenzivnijih ulaganja u ovaj sektor koji uz nove investicije zahtijeva i novi strateški smjer. Poručuje kako su oni kao Udruga spremni na raspolaganje staviti svo svoje znanje, iskustva u proizvodnji i trženju pred zahtjevnim svjetskim tržištem. "Želimo da ovaj sektor u budućnosti postane faktor stabilnosti i razvoja, posebice u ruralnim dijelovima Hrvatske", naglasio je te dodao kako zbog toga apeliraju da u Hrvatskoj zavlada atmosfera i retorika "zajedničkog cilja" od strane svih čimbenika hranidbenog lanca.

Samo ćemo na taj način, smatra, zadržati mladog hrvatskog čovjeka i uvjeriti ga da svoj životni i poslovni put ostvari kroz stočarsku proizvodnju. "Za to mu moramo osigurati uvjete u kojima će moći ostvariti dugoročno samoodrživu proizvodnju koja će mu osigurati uvjete za život kakav je dostojan građanina EU", izjavio je Širjan. 

Domaći proizvođači ne mogu konkurirati uveženom mesu

Kako navode u priopćenju, razmjeri šteta u stočarstvu, a prema procjenama znanstvene struke, ove godine kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna. Iako je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo određene mjere i alate pomoći, to za sada nije dovoljno. Zbog toga se sa razine Udruge, a od nadležnih tijela, traži snažnija kontrola obilježavanja i deklariranja domaćih poljoprivrednih proizvoda na policama trgovina, kako bi oni bili vidljiviji u odnosu na stranu robu upitne kakvoće i porijekla, koja uz to, dolazi po dampinškim cijenama.

Kao jednu od mjera za osiguranje dugoročno samoodržive stočarske proizvodnje, tražit će od nadležnih i promjenu kriterija natječaja za dodjeljivanje statusa povlaštenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kako bi što više proizvođača dobilo mogućnosti dodatnih izvora prihoda i smanjilo svoje troškove, a sve kako su to činile razvijene zemlje EU.  

Udruga Baby Beef zatražila potporu i pomoć države uzgajivačima junadi

Među ključnim mjerama za hrvatsko stočarstvo, Širjan vidi rješavanje pitanja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta onim proizvođačima koji ostvaruju višu dodanu vrijednost svojim proizvodima. Podržava i nastavak poticanja kapitalnih investicija kroz mjere ruralnog razvoja s ciljem osiguravanja kvalitetnije infrastrukture hrvatskih poljoprivrednih proizvođača (izgradnju skladišta za žitarice i razvoj kapaciteta za preradu vlastitih proizvoda).   

"Zbog rasta cijene stočne hrane i žitarica s jedne strane, a stagnacije cijena mesa koje su na povijesno niskom nivou, s druge strane, više ne možemo biti konkurentni niti održavati sadašnju razinu proizvodnje. Naši proizvođači ne mogu konkurirati mesu iz uvoza, koje u Hrvatsku ulazi po cijenama koje su ispod proizvođačkih. Zbog visoke cijene stočne hrane, stočari gube četiri do pet kuna po kilogramu mesa“, upozorio je novi predsjednik Udruge.

Potrebna jaka marketinška kampanja

Nadalje, dodao je, Udruga očekuje da se kroz snažnije označavanje proizvoda, potrošačima omogući pristup kvalitetnijim domaćim proizvodima od mesa i na taj način omogući da proizvođači za kvalitetnije proizvode postignu višu cijenu koje će pomoći sektoru da opstane. U svom programu predviđa ulaganje velikih napora u otvaranju novih tržišta veće platežne moći, poput turskog, izraelskog, alžirskog.

Podsjetio je i kako je Udruga tijekom 2018. pokrenula plasman svog brenda "Hrvatska junetina udruge Baby Beef". U samim počecima, prodaja mesa pod brandom u trgovačkim lancima i mesnicama rasla je po dvoznamenkastim stopama. Takav razvoj događaja vidjeli su kao potvrdu da hrvatski potrošači žele kvalitetne domaće proizvode.

Tako je domaća junetina već u prvoj godini ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu. Rezultati su to koji, naglašavaju, dokazuju kako smo na pravom putu. Hrvatska junetina iznimno se cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi koje proizvedu članovi Baby Beefa. 

"Prvenstveno nam je stalo do hrvatskog tržišta i do naših potrošača. Smatram da nam je potrebna jaka marketinška kampanja i infrastrukturna podrška države, kako bi sa znakom 'Meso hrvatskih farmi', kroz kratke lance opskrbe naši potrošači na policama imali domaće meso", zaključio je Širjan.


Tagovi

Zvonimir Širjan Udruga Baby Beef Domaća junetina Mjere Deklariranje Poljoprivredno zemljište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Udruga Baby Beef

Gudovac 1D, 43251 Gudovac, Hrvatska
e-mail: babybeef.hr@gmail.com web: https://www.baby-beef.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]