Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amorfa
  • 26.04.2019. 07:30

Amorfa ili bagremac: Štetna ili korisna vrsta?

Usprkos svemu, amorfa je pokazala neočekivanu novu stranu: postala je izvor meda specifične crvenkaste boje, blaga mirisa i okusa, koji se izuzetno dobro prodaje!

Foto: Depositphotos/Maxal_Tamor
  • 6.728
  • 71
  • 0

Amorfa ili bagremac (Amorpha fruticosa) je biljka iz porodice Fabaceae, kod nas znana i kao čivitnjača, murvan, bagremac, te divlji bagrem. Jedna je od petnaest vrsta roda Amorpha. Sve rastu u Sjevernoj Americi i pripadaju porodici mahunarki (lat. Papilionaceae). Ime "amorpha" znači "bezoblično" jer sve vrste ovog roda imaju cvijeće sa samo jednom laticom umjesto pet poput većine drugih mahunarki.

Cvasti su klasoliki gusti grozdovi 10-15 centimetara dužine s brojnim cvijetovima. Cvjetovi na kratkim peteljkama; čašica zvonasta s četiri tupa i jednim, nižim zašiljenim zubom; krunica s jednom laticom (zastavicom) je tamnoljubičasta 4-6 milimetara dužine. Daje živopisan kontrast s jarko žutim polenskim vrećicama kada je biljka u punom cvatu. To je bio razlog njenog unosa u Evropu početkom 18. vijeka kao vrtnog grmlja.

Sudeći po američkim imenima (bastard indigo) koristila se i kao nadomjestak za indigo boju za tkanine, a američki Indijanci koristili su grančice amorfe kao posteljinu. Sjemenke se mogu koristiti i kao začin.

Sadili je da učvrste labava tla

U prvoj polovini 20. vijeka željeznički inženjeri počeli su je saditi na nagibima u močvarnim područjima. To se takođe praktikovalo kod Novske, gdje željeznička pruga prema Bosni prelazi Veliki Strug, Savu i Unu, područje poznato po velikim i neredovnim poplavama. Plan je bio da se na taj način učvrste labava tla novih željezničkih trasa, ali upravo je ovdje Amorpha fruticosa pokazala svoju ekstremnu invazivnu sposobnost. Vrlo brzo su sićušne mahune (plodovi) ispunjene brojnim malim sjemenkama, pronašle put do drugih mjesta izrovanog zemljišta i pune osvjetljenosti površine pogodne za rast.

Na novim cestama i šumskim stazama amorfa je počela stvarati šikare poput živice i odatle se proširila na prostore gdje je savremeno šumarstvo stvorilo velike blokove posječenih šuma.

U pčelarstvu vrlo medonosna biljka

Usprkos svemu, amorfa je pokazala neočekivanu novu stranu: postala je izvor aromatičnog meda specifične crvenkaste boje, blaga mirisa i okusa, koji se izuzetno dobro prodaje. Zajedno s medom od mente (lat. Mentha pulegium) i ukusnim bijelim vinom "Škrlet", danas je dio kulinarskih specijaliteta Parka prirode Lonjsko polje, piše prof.dr. Hartmut Ern za Centar za životnu sredinu.

Ova biljka korisna je za određene vrste ptica, npr. divlju grlicu (lat. Streptopelia turtur) i rusi svračak (lat. Lanius collurio) koje se mogu naći u gotovo svakoj krošnji amorfe. Možemo zaključiti kako ova biljka ima i dobre i loše strane, a njihov odnos nije lako definisati.


Tagovi

Amorfa Bagremac Divlji bagrem Med Invazivna vrsta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.