Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korištenje biomase
  • 01.11.2018. 14:30

BiH najbrže rastuća ekonomija u korištenju biomase u Evropi

Uz rast potrošnje biomase rastao je i broj proizvođača peleta i kotlova na pelet. Danas smo se svrstali među najveće evropske proizvođače kotlova i visoko kvalitetnog peleta.

Foto: Bigstockphoto/tchara
  • 190
  • 14
  • 0

Prema statističkom izvještaju Evropske asocijacije za biomasu AEBIO, BiH je najbrže rastuća ekonomija u korištenju biomase u Evropi. U usporedbi sa prošlom godinom evidentan je rast proizvodnje certificiranog peleta za 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Vanja Ćurin, iz Udruženja biomasa BiH kaže kako su naše perspektive jako dobre, te iz tradicionalne biomase, cjepanica prelazimo u sofisticiranije oblike poput drvene sječke ili peleta koji su puno komforniji i efikasniji za korištenje, navodi Akta.ba

Raste i broj novih toplana na biomasu

"Rast je kontinuiran posebno u zadnjih četiri-pet godina bez obzirana poteškoće koje su nam se dešavale", kaže Ćurin.

Ohrabrujući podaci su i da u Bosni i Hercegovini raste broj novih toplana na biomasu, tako da svake godine imamo po jednu novu. Najveća se nalazi u Banjoj Luci od 50 MW, dok se ostale nalaze na Palama, Sokocu, Olovu, Srebreniku, Gračanici, Banjoj Luci, Gradišci, Livnu, Bugojnu, Vitezu...

Jedna od modernijih toplana na biomasu je u naselju Nemila pokraj Zenice, dok Opština Sokolac u okviru javnog-privatnog partnerstva pokreće gradnju moderne energane.

BiH među najvećim evropskim proizvođačima kotlova i peleta

"Bionergane su velike investicije, ali ono što je siguro jeste da su dugoročno najisplatljivije i najbolje investicije koje na našim prostorima možemo osigurati s obzirom da nam plinska mreža nije dovoljno razvijena", pojašnjava Ćurin.

U prošloj godini naša zemlja je imala najveći rast potrošnje biomase u Evropi. Uz rast potrošnje biomase rastao je i broj proizvođača peleta i kotlova na pelet. Danas smo se svrstali među najveće evropske proizvođače kotlova i visoko kvalitetnog peleta.

Rade Vujić od ambrozije pravi pelet za grijanje

Postoji oko 20 certifikovanih proizvođača visokokvalitetnog peleta u BiH, te nekoliko proizvođača visoko sofisticiranih kotlova koji svoje proizvode prodaju diljem Evrope. Ovaj broj je veći od Švicarske, Rumunija, Češke, Slovačke..., a samo jedan od proizvođač izvozi preko 10.000 komada kotlova godišnje.

Inovativni centar biomase u BiH

Veću važnost korištenju biomase svakako daje novi Inovativni centar biomase u BiH  koji se uspostavlja na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Centar je zamišljen kao poveznica naučnika, lokalne zajednice, građana i industrije u svrhu dostupnosti inovativnih proizvoda iz sektora drvne biomase, te pružanja usluga poduzetnicima i građanima iz ovog sektora. Uspostavljen je u okviru projekta "Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini" koji finansira Češka razvojna agencija a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
 


Tagovi

Korištenje biomase Biomasa Pelet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]