Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privremena zabrana
  • 15.06.2022. 14:00

BiH zabranila izvoz oblovine, peleta i ogrjevnog drveta

Resorni ministar, Staša Košarac je rekao kako je predviđena privremena zabrana izvoza do kraja septembra, odnosno na period od 90 dana

Foto: Depositphotos/InkDropCreative
  • 527
  • 132
  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na telefonskoj sjednici jednoglasno usvojio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Resorni ministar, Staša Košarac je rekao kako je ovom odlukom predviđena privremena zabrana izvoza oblovine, peleta i ogrevnog drveta do kraja septembra. Naveo je kako je pelet poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu, a da se njegov izvoz u prvom kvartalu povećao na 78 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na budžet građana u BiH", rekao je Košarac.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, odluka će biti objavljena u "Službenom listu BiH" i primjenjivat će se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja.

"Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza. Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja", stoji u saopćenju.

Izvoz oblovine hrasta povećan za 4,5 puta, a cijena za 400 posto (Foto: Depositphotos/budabar)

O ovoj odluci prethodno je postignuta saglasnost dva entiteta, Federcije BiH i Republike Srpske, kao i Brčko distrikta. Svrha uvođenja ove mjere je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u našoj zemlji, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. 

U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta. U odnosu na prošlu godinu cijena ogrijeva skočila za 100 posto iz razloga što su zemlje Evropske unije svoje potrebe sa ogrjevom podmirivale iz Ukrajine, a rat u toj zemlji je izazvao ogromne poremećaje.

"Zemlje Evropske unije su se zbog nemogućnosti dobavljanja drva i ogrijeva iz Ukrajine okrenule ka Bosni i Hercegovini, te iz naše države svakog dana izađe 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka peleta, tj. 500 do 700 tona. Ovo dovodi do toga da je moguće da ogrjeva neće biti dovoljno za tržište Bosne i Hercegovine", upozorili su ranije u svom dopisu bh. institucijama iz kompanije "Drvosječa". 


Tagovi

Izvoz oblovine Zabrana izvoza Ogrjevno drvo Staša Košarac Drvni sortimenti Pelet


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]