Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FSC certifikat
  • 17.10.2019. 18:00

Bosna i Hercegovina dobila FSC standard

Taj certifikat jamči da se šumom u odrađenoj kompaniji gospodari transparentno, u skladu s ključnim međunarodnim propisima i domaćom legislativom, uključujući veći stupanj zaštite prirode.

Foto: Pixabay/hagenstaadt
  • 309
  • 22
  • 0

Bosna i Hercegovina dobila je FSC standard, čime je kompanijama u Bosni Hercegovini olakšan put do FSC certifikata i međunarodnog tržišta. Taj certifikat jamči da se šumom u odrađenoj kompaniji gospodari transparentno, u skladu s ključnim međunarodnim propisima i domaćom legislativom, uključujući veći stupanj zaštite prirode, objavljeno je na promociji u Sarajevu na kojoj je prezentiran proces razvoja i usvajanja FSC standarda za održivo gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini.

World Wildlife Fund (WWF) u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu realizirao je projekat Promicanje odgovornog gospodarenja šumama u Bosni i Hercegovini. Projekat je usmjeren na razvoj FSC standarda za Bosnu i Hercegovinu, podršku radu Grupe za razvoj FSC standarda i promoviranje certificiranja gospodarenja šumskim resursima.

FSC Standardi za održivo gospodarenje šumama Bosne i Hercegovine zvanično su odobreni od strane Forest Stewardship Council (FSC).

Cijeli proces je počeo 2015. godine, kada je formirana Grupa od predstavnika preduzeća šumarstva, komora, obrazovnih institucija  i nevladinih organizacija koji su eksperti iz oblasti socioloških, ekonomskih i ekoloških aspekata u šumarstvu, a koja je vodila cijeli proces  razvoja standarda. Član Grupe u ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine bila je Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Veoma  je značajno da  su na jednom značajnom projektu uspješno radili prdstavnici oba entiteta i u svakom pogledu su imali usaglašene stavove. Donošenje FSC standarda će biti od velike koristi izvoznim kompanijama drvne industrije i bar djelimično će zamijeniti pravne akte koji nisu usvojeni u Federaciji Bosne i Hercegovine iz oblasti šumarstva.


Tagovi

FSC certifikat Gospodarenje šumom Transparentnost Selma Bašagić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.