Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Licitacija u Sloveniji
  • 18.02.2017. 20:00

Deblo gorskog javora prodato za 9.906 evra!

Čak 9.906 evra cena je koju je deblo gorskog javora dostiglo na 11. licitaciji dragocenih vrsta održanoj u Sloveniji. Cena bi bila i viša da se stablo prilikom seče nije prelomilo.

Foto: Red_Raccoon / Pixabay
  • 1.843
  • 206
  • 0

Čak 9.906 evra cena je koju je deblo gorskog javora dostiglo na 11. licitaciji dragocenih vrsta drvnog materijala održanoj u Slovenj Gradecu u Sloveniji. Druga najviša cena postignuta je takođe za gorski javor i iznosila je 8.328 eura, a slede je sortimenti orahovine koji su postigli cenu od 6.870 evra za kubik.

Kako navodi times.si, najveću cenu ponudio je kupac iz Italije, a drugo najskuplje deblo otputovaće za Nemačku. Na licitaciji su ove godine bila 32 kupca.

Gorski javor (Acer pseudoplatanus) naraste do oko 20-25 metara u visinu. Debla stabala su visoka i ravna, a krošnja je mala. Raste u brdovitom i planinskom području Evrope i Male Azije.

Cene na licitaciji više nego prošle godine

Cene su bile za četvrtinu više nego prošle godine, a u ponudi je bilo više od 1.885 kubika svih vrsta drveta. Bez ponude je ostalo 251 deblo, koje će pokušati da se proda u drugom kraju. Direktor Šumarskog zavoda Slovenije Damjan Oražem rekao je da bi cena debla gorskog javora bila i viša da se stablo prilikom seče nije prelomilo.

Licitaciju već 11 godina organizuju udruženja vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije.

Foto: Red_Raccoon / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)