Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja šuma dronom
  • 29.07.2017. 13:30

Dron može posijati 100.000 stabala dnevno?

Godišnje se posiječe oko 15 milijardi stabala, a posadi se oko devet milijardi. Jednostavnom matematikom, u gubitku smo oko šest milijardi stabala godišnje.

Foto: Pexels/pixabay.com
  • 3.910
  • 186
  • 0

Godišnje se posiječe oko 15 milijardi stabala, a posadi se oko devet milijardi. Jednostavnom matematikom, u gubitku smo oko šest milijardi stabala godišnje, prenosi Weforum. Ručno sađenje stabala je jako sporo i skupo, jer su potrebni traktori i buldožeri da očiste ogromna područja i onda još ljudi koji će sve to posaditi.

Kao rješenje ovog problema su dronovi koji mogu posaditi do 100.000 stabala dnevno.

BioCarbon Engineering, firma sa sjedištem u Velikoj Britaniji uz pomoć proizvođača dronova Parrot, osmislila je brzu i jeftinu metodu sadnje stabala. Također, drveće se može saditi u područjima koja su teško dostupna ili na drugi način nedostižna.

Prvo dron skenira topografiju kako bi stvorio 3D kartu. Tada se računa najučinkovitiji uzorak sadnje za to područje pomoću algoritama. Dron napunjen klijavim sjemenkama ove može ispuštati brzinom od jedne sekunde ili oko 100.000 dnevno.

Svake minute se izgubi šuma kao 48 nogometnih igrališta

Poljoprivreda je jedan od najvećih uzroka za krčenje šuma, s ogromnim brojem posječenih šuma kako bi se osiguralo mjesto za uzgoj usjeva, uključujući soju, palmino ulje i kakao, kao i za uzgoj govedine.

Na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu ove godine Norveška je odobrila 400 miliona dolara za poticaje u zemljama koje rade na smanjenju krčenja šuma.

Procjenjuje se da svijet gubi između 190.000 i 245.000 četvornih kilometara šume godišnje, a to je područje veličine 48 nogometnih igrališta izgubljeno svake minute.

Foto: Pexels/pixabay.com


Izvori

Akta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.