Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Jug
  • 26.11.2016. 12:00

Drvo slavonskih šuma u starinskim igračkama

Danas je Obrt Jug zahvaljujući neosporivoj darovitosti postao nezaobilazni dio brojnih sajmova, manifestacija, kućanstava i vrtića.

  • 1.750
  • 278
  • 0

Kada je prije 40 godina, čuvajući tradiciju, ušao na velika vrata u svijet mode, doživljen je kao tek jedva zapažen antikvitet.

A, danas je on zahvaljujući neosporivoj darovitosti postao nezaobilazni dio brojnih sajmova, manifestacija, kućanstava i vrtića. To je - Obrt Jug iz Nize u Virovitičko-podravskoj županiji.

Čuvari obiteljske tradicije izrađuju starinske proizvode od drveta iz slavonskih šuma

"Kako bi nastavili dugogodišnji zanat obitelji, Saša Leško i Ivan Jug rade kao čuvari obiteljske tradicije izrađujući razne starinske proizvode od drva koje prodaju na različitim lokacijama Slavonije i Baranje, a prigodno i u drugim krajevima Hrvatske. Posebnu pozornost, ipak, privlači činjenica da na ovom našem slavonskom prostoru postoje igračke koje su već sedam godina zaštićene po UNESCU", objašnjava Božica Klasić iz obrta Jug koji je u proizvodnju zakoračio s kuhačama, korpama, košarama, vrtim garniturama i stolicama.

Slavonske igračke zaštićene po UNESCU!

U ovo vrijeme modernih predmeta namijenjenih za igru djece, Obrt se ponosi proizvodnjom old-school drvenih igračaka od kojih osobito izdvaja konjiće, vlakiće, leptiriće, kocke i slagalice, mada dječja lica potvrđuju da svaka igračka ima svoju pojedinačnu snagu. Sve one potječu iz Hrvatskog Zagorja, a zbog svoje su jedinstvenosti zaštićene od UNESCA te stoga prepoznatljive diljem svijeta.

Opskrbljuju vrtiće igračkama od drveta!

"Čast nam je što su vrtići prepoznali važnost naših predmeta koje kupuju u većim količinama. Istima smo zahvalni jer nam učestalo daju i dobre prijedloge za izradu i oslikavanje igračaka od Lipe, Bukve i Jasena koji ne ispuštaju nikakve mirise zbog čega su pogodni za dječju igru", dodaje Božica kojoj stalni kupci dolaze s unikatnim narudžbama neposredno prije blagdana ne bi li izmamili osmijehe na licima svojih najmlađih.

Nitko ne dođe k nama na sajam, a da ne kupi bar našu kuhaču!

Svojom brigom za najmanje, Obrt je stekao brojne stalne kupce pozne životne dobi koji s njihovog štanda nikad ne odu praznih ruku! Kao najprodavaniji sajamski proizvod izdvajaju drvenu kuhaču koja je, tvrdi Božića, osnova svakog domaćinstva.


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Jug Buhva Jasen Lipa UNESCO Autohtono drveće Igračke od drveta


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.