Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvoperađivačka industrija
  • 10.04.2020. 16:30

Drvoprerađivači: Možemo održati proizvodnju još samo 30 do 60 dana

Vladi predlažu i jačanje gospodarske diplomacije, uz potrebne intenzivne pripreme izvoznih poslova čim se za to stvore uvjeti, budući da je sektor više od 70 posto usmjeren na izvozna tržišta.

Foto: Jumpstory
  • 1.037
  • 63
  • 0

Drvoprerađivači rade uz potreban oprez, no većina ih može u ovim uvjetima održati proizvodnju još 30 do 60 dana, upozorili su u četvrtak iz Hrvatskog drvog klastera u priopćenju s online sastanka predstavnika te industrije.

O stanju u sektoru raspravljali su predstavnici 14 drvoprerađivačkih tvrtki te Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK, Crobiom - Hrvatske udruge za biomasu, HRAST - Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije, a u organizaciji i koordinaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Žurno izraditi model online distribucijskog centra

Drvoprerađivači u priopćenju iznose i nekoliko preporuka sa sastanka, kao što su potreba da se žurno izradi model online distribucijskog centra u kojeg bi tvrtke (uključujući drvnu industriju i šumarstvo) u realnom vremenu prijavljivale viškove i potrebe pojedinih drvnih proizvoda.

Među preporukama su i traženje povoljnijih modela plaćanja električne energije HEP-u, intenziviranje argumentacije za potrebe domaće potrošnje do 50 posto peleta (javni objekti, HEP-ove termoelektrane). Traženje da se u javnoj nabavi za obnovu stradalih područja tijekom potresa u Zagrebu i okolici isključivo koriste lokalni i ekološki te energetski učinkoviti materijali, itd.

Iznoseći sažetke današnjeg online sastanka iz Hrvatskog drvnog klastera uz ostalo prenose kako su mjere Vlade ocjenjene kao vrlo dobre, primjerene krizi te prava podrška radno-intenzivnim proizvodnjama poput drvne industrije. Također su kao pozitivne istaknute reakcije Hrvatske banke za obnovu i razvitak (moratorij i reprogram postojećih kredita) te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (prijava i isplata potpore za plaće).

"Sektorske tvrtke su preko HGK u Ministarstvu poljoprivrede prijavile potrebe za oko 350 milijuna kuna kreditnih sredstava za likvidnost i postoji neslužbena informacija da su u Bruxellesu odobrena sredstva za Hrvatsku za tu namjenu. Čim se dobiju konkretne informacije HGK će iste proslijediti tvrtkama koje su aplicirale", navodi se u priopćenju.

Drvoprerađivači predlažu Vladi i jačanje gospodarske diplomacije, uz potrebne intenzivne pripreme izvoznih poslova čim se za to stvore uvjeti, budući da je sektor više od 70 posto usmjeren na izvozna tržišta.

U priopćenju se ističe i kako drvoprerađivačke tvrtke nastoje raditi normalno te su uvedene i mjere opreza.

Nije bilo većih otpuštanja radnika

"Veliki sustavi su uglavnom uspjeli zadržati normalan ritam rada tijekom ožujka (padovi u prihodima su bili od 5 do 35 posto), dok su neke mikro i male tvrtke puno snažnije osjetile krizu i neke pilane su već zatvorene. Svima je plan raditi čim duže to bude bilo moguće, iako će neki pogoni iza Uskrsa smanjiti kapacitete pilana, čak do 50 posto", upozoravaju drvoprerađivači.

Dodaju kako većina tvrtki pokušava iskoristiti godišnje odmore, a nisu zabilježena veća ili drastičnija otpuštanja radnika.

Ističu i kako je, u većini slučajeva, neizvjesnost glavna karakteristika prodaje pa većina tvrtki proizvodi za skladište, iako pojedine i dalje uspijevaju plasirati robu prema starim kupcima (završavaju se stare narudžbe). No, neke pošiljke su se vratile s puta prema kupcima, a neke nisu bile otpremljene, iako je roba bila spremna jer su tako naložili kupci, napominju drvoprerađivači.

"Bilo kakve izgradnje ili dogradnje u pogonima su usporene zbog otežanog i smanjenog rada državne uprave, a sektor je zabrinut zbog najave obustave javne nabave, što se može odraziti na realizaciju nekih EU i nacionalnih projekata. Javna nabava, posebice ona koja uključuje izgradnju i opremanje bi se trebala nastaviti jer je to prilika za plasman domaćih drvnih proizvoda", poručuju uz ostalo drvoprerađivači.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Drvoprerađivačka industrija Online distribucijski centri Hrvatski drvni klaster Javna nabava

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P