Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština Drvnog klastera Slavonski hrast
  • 20.04.2017. 11:30

Drvoprerađivačima 2,2 milijuna kubika trupaca

Hrvatske šume su ovih dana objavile ovogodišnje kvote sirovina - hrvatski drvoprerađivači će u 2017. na raspolaganju imati 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca što je nešto manje nego ranijih godina, posebice čuvenog hrasta lužnjaka.

Foto: pixabay.com, lumber
  • 2.050
  • 98
  • 0

Hrvatske šume su ovih dana objavile ovogodišnje kvote sirovina - hrvatski drvoprerađivači će u 2017. na raspolaganju imati 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca što je nešto manje nego ranijih godina, posebice čuvenog hrasta lužnjaka.

Kako je objasnio član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić, "to je zbog toga što se zadnjih godina sjeklo više nego što su bili propisi osnova gospodarenja" no, nastavio je Sabljić, "pokušali smo biti što pravedniji kod raspodjele sirovine, ali nemoguće je svima udovoljiti".

Pojačane kontrole

"Naša je namjera da iz sustava maknemo preprodavače drvne sirovine i zato ćemo pojačati kontrole. Pravim finalistima želimo osigurati dovoljno sirovine, u 100% iznosu za njihove potrebe. Tu trebamo pomoć vas, drvoprerađivača, jer samo zajedno možemo postići te ciljeve. Zato Hrvatske šume žele partnerski odnos s drvnom industrijom", istaknuo je Sabljić.

Strateški resurs Vukovarsko-srijemske županije

"Na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi - Spačvanski bazen. Zlatni hrast, kako ga Europljani vole zvati, raste upravo ovdje, i strateški je resurs Vukovarsko-srijemske županije. Pametnim i učinkovitim korištenjem ovog vrijednog resursa na lokalnom području otvorilo bi se više od 1.000 novih radnih mjesta u lokalnoj drvnoj industriji. S tim je razlogom osnovan Drvni klaster Slavonski hrast koji danas okuplja 33 člana iz redova drvoprerađivača, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija, razvojnih agencija i lokalne zajednice", rečeno je na redovnoj i izvještajnoj skupštini Klastera održanoj u Lovačkom domu u šumi Kunjevci kod Vinkovaca kojoj su nazočili i župan Božo Galić, direktor Agencije za razvoj Hrast Ilija Cota, direktor HGK Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, načelnik Općine Privlaka Darko Galić, te Damir Dekanić, načelnik općine Andrijaševci koji je od 8. ožujka voditelj uprave vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma.

Dekanić je podsjetio kako su, od kada je on na čelu Hrvatskih šuma Vinkovci, zaključili 40 novih ugovora, a travanj će završiti s 50 novozaposlenih šumara, najviše sjekača, dakle, radnika koji su u neposrednoj proizvodnji i bez kojih nema uspješnog šumarskog gazdinstva. Dodao je da drvnoj industriji treba kontinuitet u isporuci sirovine, kako bi se mogla planirati proizvodnja pa je pozvao na partnerstvo jer "samo partnerskim odnosom možemo postići rezultate i tu vam stojim na raspolaganju".

Otvaranje novih radnih mjesta

"Od 2010., kada smo osnovali Drvni klaster, kontinuirano povećavamo broj zaposlenih u drvnom sektoru. Naš strateški cilj je zadržati našu sirovinu i nastaviti otvarati nova radna mjesta. Naši drvoprerađivači trebaju našu pomoć. Tu imamo veliko povjerenje u novu Upravu Hrvatskih šuma od koje puno očekujemo", rekao je župan Božo Galić, a Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera i uprave najvećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačva d.d., podsjetio je kako je uloga Drvnog klastera spajanje šumarstva i drvne industrije u interesu lokalne zajednice i kroz održivi razvoj, zaštitu okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine.

Dodao je kako će Spačva s planiranim zapošljavanjem imati 820 zaposlenih te da su im traženi finalni proizvodi, osigurano tržište "i sva dodatna sirovina koju uspijemo zadržati na našem prostoru znači otvaranje novih radnih mjesta".

Foto: pixabay.com, lumber


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Spačva Slavonska šuma Drvni klaster Slavonski hrast Hrast lužnjak Spačvanski bazen Drvna industrija Drvoprerada Sirovine Božo Galić


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]