Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 03.07.2021. 12:00

Ekonomski račun šumarstva: U 2019. vrijednost ukupnog outputa pala pet posto

Bruto dodana vrijednost pala je 8,3 posto u 2019. i iznosila 1,47 milijardi kuna, dok je neto vrijednost s 1,45 milijarde smanjena na 1,28 milijarde kuna.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.493
  • 8
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o ekonomskom računu šumarstva za 2019. godinu.

Tako je vrijednost ukupnog outputa šumarstva u Republici Hrvatskoj iznosila 2,44 milijarde kuna u baznim cijenama, što je pad od 5,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Bruto dodana vrijednost pala je 8,3 posto u 2019. i iznosila je 1,47 milijardi kuna, dok je neto  vrijednost s 1,45 milijarde smanjena na 1,28 milijarde kuna.

Naknada za zaposlene pala je oko 1,8 posto točnije s 1,14 milijarde na 1,12 milijarde kuna, a uloženi rad za 7,7 posto.

Inače, ekonomski računi šumarstva za Republiku Hrvatsku izračunati su na temelju podataka dobivenih iz istraživanja Državnog zavoda za statistiku te administrativnih podataka Ministarstva poljoprivrede i javnog poduzeća Hrvatske šume.

Prema definiciji, ukupan output šumarstva jednak je zbroju vrijednosti šumarskih dobara i usluga te vrijednosti neodvojivih nešumarskih sekundarnih aktivnosti. Obračunsko razdoblje jest kalendarska godina.

Uloženi rad u šumarstvu obuhvaća ukupan broj radnih sati svih osoba i zaposlenika koji za plaću ili kao neplaćena radna snaga obavljaju karakteristične poslove u šumarstvu. Mjeri se u jedinicama godišnjeg rada. Jedinica godišnjeg rada jest kvocijent ukupnog broja radnih sati odrađenih u šumarstvu u jednoj godini i prosječnog broja radnih sati, koji za plaćeni rad iznosi 1.800 sati na godinu.


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

DZS Ekonomski račun 2019. godina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]