Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 08.12.2022. 18:00

EU zabranjuje uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma - što se mijenja dogovorom?

Ovo je prvi takav zakon u svijetu. Odnosi se i na stočnu hranu uzgojenu na poljima nastalim na područjima iskrčenih šuma. Dva proizvoda nisu uključena

Foto: Depositphotos/budabar/donogl
  • 1.985
  • 128
  • 0

Zakonodavci Europske unije su nakon više od 9 sati pregovoranja, postigli dogovor o usvajanju novog zakona kojim se jamči da proizvodi koji se prodaju u EU nisu povezani s uništavanjem ili degradacijom šuma, navodi Euractiv. Naime, između 1990. i 2020. zbog krčenja je izgubljeno područje veće od EU koja je, kako se ističe, pokretač potrošnje takvih proizvoda i uzrok je 10 posto gubitaka takvih površina.

"EU je veliki potrošač i trgovac robom koja igra značajnu ulogu u krčenju šuma, poput govedine, soje, kakaa i drveta“, rekao je Marian Jurečka, ministar okoliša iz Češke, koja je pregovarala u ime 27 zemalja EU. Naveo je da je zaštita okoliša širom svijeta, uključujući šume i prašume, zajednički cilj za sve zemlje.

Neophodne deklaracije

Što se mijenja ovim dogovorom?

Kompanije će morati provjeriti sadrže li njihovi proizvodi materijale koji potječu od sječe prašuma, poput palminog ulja, govedine, soje, kave, čokolade, kakaa, drveta, gume ili dijelova namještaja. Od njih će se zahtijevati izjava o dubinskoj analizi kako bi takve proizvode mogli prodavati na tržištu EU. Ako su povezani s krčenjem, bit će zabranjen uvoz i izvoz u EU.

Mjera se odnosi i na stoku koja se hrani stočnom hranom uzgojenom na poljima nastalima na iskrčenim područjima. Neće biti dozvoljena prodaja u EU bez ovakvih deklaracija - certifikata baziranih na satelitskim snimkama i GPS koordinatama, kako bi se znalo odakle ta roba dolazi. 

Broj izvršenih inspekcija zavisit će od zemlje proizvodnje, pri čemu će u onima s najvećim rizikom biti provjereno devet posto operatera i trgovaca koji trguju proizvodima.

Više bioraznolikosti

Novi zakon EU-a pozdravile su ekološke organizacije. Greenpeace je pozdravio donošenje ovakve odluke i nada se da će zaustaviti sječu.

"Ušli smo u povijest, zakonom protiv krčenja šuma, prvim takvim u svijetu", rekla je Anke Schulmeister-Oldenhova, viši službenik za politiku šuma u WWF uredu za europsku politiku.

Novu odluku moraju usvojiti Europski parlament i Vijeće prije nego što ona stupi na snagu. Operateri i trgovci će imati 18 mjeseci za primjenu novih pravila, dok se produžen period uvođenja od 24 mjeseca odnosi na mikro i mala poduzeća.

Biodizel i kukuruz nisu uključeni, a Komisija će razmotriti treba li ih dodati u budućnosti.


Tagovi

Sječa šume Uništavanje šume Stočna hrana Degradacija šuma Novi zakon


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.