Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stablo godine
  • 06.02.2019. 10:30
  • Krapinsko-zagorska, Gornja Stubica

Gupčeva lipa u finalu izbora za Europsko stablo godine!

Lipa pod čijom je krošnjom Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i poveo ih u borbu za pravicu, finalistica je izbora za Europsko stablo godine! Glasujte!

Foto: Treeoftheyear.org
  • 1.540
  • 270
  • 0

Agroklub nije mogao pomoći Matiji Gupcu u seljačkoj buni, ali možemo pogurati njegovu lipu u izboru za Europsko stablo godine. Ne treba puno da Gupčevu lipu dignemo na prvo mjesto. Zato glasujte!

Naime, među finalistima Europskog stabla 2019. godine je i Gupčeva lipa, prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Kako objašnjavaju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, upravo pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i s tog ih mjesta poveo u borbu za pravicu.

"Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe", objašnjavaju. 

Gupčeva lipa, hrastovi Julius i Dedek - znate li da je riječ o klonovima?

Gupčeva lipa, vrsta Velelisna lipa (Tilia Platyphyllos), stara je oko 500 godina, a nalazi se u Gornoj Stubici.

Podsjećamo, prošle je godine platana iz Trstena konkurirala za Europsko stablo godine. Stablo azijske platane potječe od vremena podizanja Parka oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić kada je kapetan Florio Jakob Antunov, početkom 15. stoljeća donio sadnicu iz Konstantinopola te je posadio uz izvor vode. Zahvaljujući klimi i izvoru vode, te skrbi stanovništva koje je oporučno ostavljalo skrb za platanu, ona je i danas na životu.

Glasati možete OVDJE kao i pogledati koja su sve stabla finalisti ovogodišnjeg izbora Tree of the year. NAPOMENA: Da biste glasali, potrebno je označiti dva stabla (vaša favorita) nakon čega vam se otvara prostor za unos mail adrese.

Danas ovo stablo slovi kao najstarije i najljepše stablo u Hrvatskoj te osim toga spada i među najstarije i najveće primjerke platana u Europi.

Natjecanje za Europsko stablo godine održava se od 2011. godine u organizaciji Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark, Europske komisije, pod nadležnošću povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo g. Karmenu Vella. Inspiracija za ovo natjecanje nastala je po uzoru na natjecanje za Stablo godine kojeg je duži niz godina organizirala Češka udruga za zaštitu okoliša u Republici Češkoj (Nadace Partnerství).

Platana iz Dubrovnika u izboru za europsko stablo godine!


Tagovi

Gupčeva lipa Stablo godine Tree of the year Finale Matija Gubec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]