Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga gljivara Kotrč
  • 12.10.2017. 13:30

Hit izložbe - pet kilograma teška gljiva puhara!

Pet kilograma teška puhara dovoljna je za nahraniti 40 ljudi!

Foto: Alena Rais
  • 1.610
  • 98
  • 0

Čak 120 vrsta gljiva izložila je Udruga gljivara "Kotrč" Daruvar na svojoj trećoj izložbi gljiva i fotografiju. No najveću pozornost izazvala je pet kilograma teška puhara (Langermannia gigantea), kojom bi se moglo nahraniti 40 ljudi.

Puhara rekorderka

"Najmanji eksponat bila je tri centimetra velika žuta biserka (Amanita Rubescens). Na izložbi smo imali i rijetko viđene vrste gljiva - blagvu (Amanita caesarea), kestenjasti vrganj (Gyroporus castaneus), borovi vrganj (Boletus pinicola), malu lisičicu (Cantharellus cibarius fries). Izložba je bila i edukativnog karaktera. Namjera nam je bila da posjetitelji nauče razlikovati jestive gljive od nejestivih. Cilj je ljude educirati, da ne zamijene otrovne primjerke s jestivima npr. jestivu krasnicu s otrovnom zelenom pupavkom (Amanita phalloides), jestivu biserku s otrovnom panterovom muharom (Amanita pantherina),“ rekao je predsjednik udruge Miroslav Farkaš.

Gljive, koje su članovi Kotrča sakupljali dva dana prije otvaranja izložbe, određivao je stručnjak iz područja gljivarenja determinator Antun Kiš.

"Ovogodišnji urod gljiva je bio rekordan. Sada je vrijeme medene puze (Armillaria mellea) i crne trube (Craterellus cornucopioides)”. rekao je.

Gljivari su iskoristili mogućnost da bi upozorili javnost i na nepotrebno i prekomjerno uništavanje gljiva u šumama. Preporučili su da se gljive, u kojima se nalaze crvi mogu koristiti za sušenje i poslije konzumirati (crvi će za vrijeme sušenja nestati). Najbolje je gljive sakupljati u prozračne košare, nikako ne u PVC vrećice, gdje gljive nemaju zraka. M. Farkaš je objasnio i kako pravilno gljive brati - ne rezati, ali izvrgnuti, da se ne uništi micelij.

Sljedeći planirani događaj udruge Kotrč, koja sada ima 105 članova, je izlet u okolicu Daruvara, na kojem će se gljivari educirati u prepoznavanju gljiva.

Foto: Alena Rais


Fotoprilog


Tagovi

Udruga gljivara Kotrč Daruvar Puhara Miroslav Farkaš Antun Kiš


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.