Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 05.02.2022. 13:30

Hoće li aplikacija “Čuvajmo šume” doskočiti šumokradicama u BiH

U borbu protiv šumokradica krenula su udruženja iz ovog sektora, među njima je i Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea koji su proveli istraživanje o ilegalnim aktivnostima u šumarstvu u BiH i regionu

Foto: Depositphotos/pklimenko
  • 571
  • 158
  • 0

Ilegalna sječa šuma i dalje je jedan od glavnih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina. Zvaničnih podataka o tome koliko se godišnje ukrade šume nema niko, ali se da pretpostaviti da je riječ o hiljadama kubika. 

No, ova slika bh. realnosti bi se uskoro mogla promijeniti. U borbu protiv šumokradica krenula su udruženja iz ovog sektora, među njima je i Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea koji su proveli istraživanje o ilegalnim aktivnostima u šumarstvu u BiH i regionu. 

Tri godine istraživanja

Uz podršku USAID-a, pokrenut je projekat koji se zove Aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana. Jedna od aktivnosti je i edukacija mladih koja se provodi s Asocijacijom studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Regionalni projekat trajao tri godine (Foto: Depositphotos/aleksander)

S tim u vezi, bit će održano i edukativno predavanje na kojem će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je rađeno u okviru regionalnog projekta posljednje tri godine.

"Aplikacija za anonimnu prijavu provodi se na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, međutim zahvaljujući informacijama nadležnih institucija, mi zapravo imamo kvantitativne pokazatelje o ilegalnim aktivnostima u šumama", rekla je Lejla Hukić, koordinatorica projekta.

Rezultati u srijedu

Kroz edukativno predavanje, koje će se održati u srijedu, 9. februara, stručni kadrovi organizacije Fea će prikazati rezultate istraživanja u kojem je učestvovalo više od 250 ispitanika. 

"Govorit ćemo općenito o ilegalnim aktivnostima, koje su njihove posljedice po našu zemlju, dakle ekonomski, sociološki i okolišni aspekti ", rekla je Hukić. 

Ukratko će biti predstavljena mobilna aplikacija za anonimno prijavljivanje -  „Čuvajmo šume“. Ona je već dostupna na Google Play Store i Apple Store, za građane KS i ZDK. Besplatna je za preuzimanje i garantuje potpunu anonimnost.
Predavanje će se održati online (preko platforme Zoom) s početkom u 15:30 sati. Učestvovati mogu svi zainteresirani građani, a link za predavanje preuzmite ovdje.


Tagovi

Šume Čuvajmo šume USAID Lejla Hukić Inicijativa za šumarstvo i okoliš


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97