Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak u FMPVŠ
  • 08.06.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Hoće li FBiH dobiti turski softver za protivpožarnu zaštitu šuma?

Planirano je da delegacija turskih eksperata u toku ove sedmice održi prezentaciju za predstavnike kantonalnih šumsko-privrednih društava i time prenese iskustva u borbi protiv šumskih požara

Foto: FMPVŠ
  • 56
  • 14
  • 0

Eksperti Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske predvođeni Hakanom Eryilmazom, savjetnikom za poljoprivredu u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini razgovarali su s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o uspostavi saradnje i aktivnostima na implementaciji projekta primjene softvera za protivpožarnu zaštitu šuma u ovom bh. entitetu.

Kako je saopćeno iz resornog ministarstva "izražena je spremnost za unapređenje saradnje u oblasti primjene novih tehnologija koje mogu doprinijeti zaštiti i smanjenju šumskih požara".

O aktivnostima koje se poduzimaju na smanjenju šumskih požara, načinu njihove detekcije kao i organizaciji šumskih preduzeća na području Federacije BiH, prisutne goste upoznali su savjetnik federalnog ministra, Husnija Kudić, i pomoćnica federalnog ministra za oblast šumarstva i lovstva, Danica Cigelj. Sastanku je prisustvovao i Vahidin Lušija, predsjednik Udruženja šumskih inžinjera Federacije BiH.   

Ove sedmice planirane prezentacije o borbi protiv šumskih požara

İlhami Aydin, zamjenik načelnika Uprave za suzbijanje šumskih požara Generalne direkcije za šumarstvo Turske, predstavio je aktivnosti koje je ova zemlja poduzela u posljednjih pet godina s posebnim naglaskom na upotrebu novih i inovativnih tehnologija u gašenju šumskih požara.

"Mogućnost izbijanja šumskih požara, zbog globalnih klimatskih promjena, iz godine u godinu se povećava. Požari se pojavljuju na mjestima na kojima su se rijetko pojavljivali, poput Skandinavije i drugih dijelova svijeta. Naši eksperti su razvili određena rješenja koja imaju za cilj ranu detekciju požara kao i unaprijeđen sistem gašenja požara", naveo je Aydin tokom sastanka.

Planirano je da delegacija turskih eksperata u toku ove sedmice održi prezentaciju za predstavnike kantonalnih šumsko-privrednih društava i time prenese iskustva u borbi protiv šumskih požara kao i aktivnosti na unapređenju gazdovanja šumama i šumskim zemljištem.    


Tagovi

Šume Hakanom Eryilmazom Šumski požar Husnija Kudić Danica Cigelj Vahidin Lušija İlhami Aydin


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.