Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FSC® recertifikacija
  • 14.10.2022. 12:00

Hrvatske šume obilježile 20. obljetnicu FSC® certifikata

Forest Stewardship Council® (C0156993) certifikat, potvrda je odgovornog načina gospodarenja šumskim blagom kojeg Hrvatske šume dobivaju 20 uzastopnih godina. Sad je potvrđena i recertifikacija na još pet godina.

Foto: Hrvatske šume
  • 1.783
  • 60
  • 0

Pozitivno je zaključena još jedna FSC® recertifikacija za idućih 5 godina, a koja se dodjeljuje tvrtkama koje šumama gospodare prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, priopćile su Hrvatske šume d.o.o. 

"Nova potvrda odgovornog načina gospodarenja hrvatskim šumskim blagom došla je upravo u vrijeme proslave 20. obljetnice prvog certificiranja tvrtke ovim certifikatom", kažu dodajući da su ju obilježili na otvorenju 49. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta kao jedan od partnera sajma. 

Napominju i da je od ogromnog značenja i činjenica da mogu sve svoje proizvode stavljati na tržište kao FSC certificirane s obzirom na to da najveći dio sirovine koju domaća drvna industrija koristi dolazi upravo iz područja kojima oni gospodare.

"Nalaz i mišljenje FSC međunarodnih inspektora potvrđuju ono što mi već dugo znamo: da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, odnosno da Hrvatske šume d.o.o. upravljaju po načelu održivog razvoja, pridržavajući se Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode i drugih važećih akata, a sve s ciljem povećanja vrijednosti šuma za buduće naraštaje", rekao je Igor Fazekaš, član Uprave HŠ d.o.o.

Vrijedan certifikat 

Ovogodišnje certificiranje auditori Soil Association Woodmarka provodili su sredinom srpnja na području Uprava šuma podružnica Osijek, Vinkovci i Nova Gradiška gdje su obišli mnoge njima zanimljive lokacije te provjerili gospodari li se na tim šumskim područjima prema propisima FSC-a.

"Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo zatekli odlično stanje gospodarenih šuma te se oduševili s predanošću kojom se gospodari na svim površinama koje smo posjetili. Važno je istaknuti kako su Hrvatske šume prve u svijetu po postotku certificiranosti šuma s čak 74 posto šumske površine", istaknuo je Diego Florian, direktor FSC Italija. 

Veseli činjenica, dodao je, da u proteklih 20 godina, od kad su prvi put ishodile certifikat, nije bilo niti jednog propusta koji bi ugrozio daljnje certificiranje. 

HŠ, zaključuju, bile su prvo poduzeće za gospodarenje šumama iz Adria-Balkan regije koje je, davne 2002. godine, zatražilo FS® certifikaciju gospodarenja šumama. Od tada su uspješno prošle svaki godišnji nadzorni audit treće strane, i zadržale svoj FSC certifikat za cjelokupno državno šumsko područje kojim gospodare odnosno za preko 2 milijuna hektara. 


Tagovi

Hrvatske šume FSC® recertifikacija Certifikat Igor Fazekaš Diego Florian


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?