Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje šuma
  • 15.01.2018. 16:30

Hrvatskoj treba 600 milijuna eura za razminiranje šuma

"EU financira razminiranje u jugoistočnoj Aziji, što pozdravljamo, a zaboravlja se pozabaviti istim problemom u svojim članicama i bliskom susjedstvu", navodi se u pitanju zastupnika Europskog parlamenta.

Foto: Bigstockphoto/Sergey-USSR
  • 340
  • 22
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zajedno s članovima Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta uputila je Europskoj komisiji zastupničko pitanje o planovima kojim bi pomogli Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u procesu razminiranja 38 tisuća ha šumskoga područja, za čije je uklanjanje samo u Hrvatskoj potrebno oko 600 milijuna eura.

Petir su podržali zastupnici Czeslaw Siekierski (Poljska), Marc Tarabella (Belgija), Maria Lidia Senra Rodríguez (Španjolska), Franc Bogovič (Slovenija) i Albert Dess (Njemačka), ujedno i članovi delegacije toga Odbora koja je u rujnu prošle godine na poziv Marijane Petir prvi put posjetila Hrvatsku.

Ograničena sloboda kretanja

"O problemu zaostalih mina rijetko se govori na razini Europske unije te se zaboravlja da je danas, u 21. stoljeću, na prostoru Europske unije još uvijek ograničena sloboda kretanja", napominju zastupnici te pojašnjavaju da su zbog prisutnosti zaostalih mina ugrožene elementarne općekorisne funkcije šuma, s time povezana nemogućnost vlasnika da ih koriste, a iste su i prijetnje za opću sigurnost građana Unije.

"Samo je u Hrvatskoj 38.000 ha šuma pod minama. Proces razminiranja je spor i skup te je potrebno 600 milijuna eura za potpuno uklanjanje mina. Također, ne smije se zaboraviti niti problem mina u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je minama zahvaćeno 120.000 hektara šumskih površina", stoji u njihovom pitanju Europskoj komisiji.

EU razminirava u Aziji, ali ne i u Europi

Zastupnici zbog svega navedenoga smatraju potrebnim tražiti potporu Unije za rješavanje ovog gospodarskog i socijalnog problema.

"EU financira razminiranje u jugoistočnoj Aziji, što pozdravljamo, a zaboravlja se pozabaviti istim problemom u svojim članicama i bliskom susjedstvu", navodi se u zastupničkom pitanju.

Podsjetimo kako je s ovim problemom zastupnike u Europskom parlamentu u rujnu 2017. upoznao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić prilikom sastanka s Hrvatskim drvnim klasterom i predstavnicima sektora biogospodarstva kojim je delegacija Odbora završila svoj dvodnevni radni posjet Središnjoj Hrvatskoj. On je tada iznio šokantne podatke rekavši kako su "Hrvatske šume suočene i sa specifičnim problemom, a to su zaostale mine".

Petir je tada kolegama pojasnila kako je Hrvatska do sada uložila preko 680 milijuna EUR-a za razminiranje minski sumnjivih područja te posao razminiranja preostalih 425 km2 vjerojatno neće biti gotov prije sredine 2019. godine. Preko 90% te preostale minirane površine upravo čine šume.

Foto: Bigstockphoto/Sergey-USSR


Tagovi

Razminiranje šuma Razminiranje Marijana Petir Europski parlament Europoska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo