Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPD Ivančica
  • 30.01.2019. 07:30
  • Krapinsko-zagorska, Zlatar

I planinari koriste EU sredstva, Ivanečka piramida zasjala u novom ruhu

"Obnova piramide na Ivančici" prvi je EU projekt HPD-a Ivančica Ivanec, uspješno apliciran i proveden kroz natječaj za tip operacije 8.5.2. Iznimno nam je drago što je on vezan upravo uz očuvanje stoljetnog simbola ivanečkog planinarstva, kaže Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica Ivanec.

Foto: HPD Ivančica Ivanec
  • 1.235
  • 137
  • 0

Krajem lipnja 2018. godine otvorena je novoobnovljena piramida na Ivančici, najvišoj planini sjeverozapadne Hrvatske. Ivančica je prekrasna destinacija za ugodne šetnje i planinarenje s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave.

Obnova ivanečkog i nacionalnog simbola planinarstva starog više od 90 godina, provedena je zahvaljujući bespovratnoj potpori iz Programa ruralnog razvoja. Projekt "Obnova piramide na Ivančici“ prijavljen je u listopadu 2016. godine na natječaj: Mjera 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, podmjera 8.5. “Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. Korisnik potpore je Hrvatsko planinarsko društvo "Ivančica“ Ivanec.

Prvi EU projekt HPD-a Ivančica Ivanec

"Projekt 'Obnova piramide na Ivančici' prvi je EU projekt HPD-a Ivančica Ivanec. Iznimno nam je drago što je on vezan upravo uz očuvanje stoljetnog simbola ivanečkog planinarstva, ponosan sam što piramidu ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama planinara, rekreativaca i turista. Ona je danas sigurna za sve posjetitelje, koji žele uživati u prekrasnom pogledu“, kaže Borislav Kušen, predsjednik HPD-a Ivančica Ivanec.

Provedba projekta odvijala se na vršnom dijelu planine Ivančice, na 1.061 metar nadmorske visine, u području ekološke mreže. Parcela na kojoj se nalazi predmetna piramida u vlasništvu je HPD-a Ivančica Ivanec, a nalazi se na području grada Zlatara, odnosno katastarske općine Belec. "Ovaj projekt bio je višegodišnji cilj našeg Društva, a koje aktivno djeluje već 120 godina. Puno nam je pomoglo što je projekt sufinanciran u stopostotnom iznosu jer kao udruga raspolažemo s ograničenim financijskim sredstvima. Svi članovi društva projektu su pružali iznimnu potporu te su se aktivno uključili u organizaciju svečanog otvorenja piramide i održavanja Dana hrvatskih planinara, a sve povodom proslave visoke obljetnice Društva“, dodao je Kušen.

Očuvanje kulturne baštine ivanečkog kraja

Provedeni projekt u lokalnoj zajednici ima puno širi i značajniji učinak od samog segmenta građevinske obnove koja je bila u njegovoj primarnoj srži. Važnost se očituje prije svega u očuvanju kulturne baštine ivanečkog kraja koja je neraskidivo povezana s najvećim i najljepšim prirodnim potencijalom – planinom Ivančicom. Riječ je o baštini sa stoljetnom tradicijom koje njeguju generacije ivanečkih planinara i rekreativaca. Sama piramida materijalni je simbol prirodnog bogatstva Ivanca te oblikuje identitet Ivanca i svih Ivančanka i Ivančana.

Navedena kulturna i prirodna baština stvara jedinstven turistički potencijal u nacionalnim krugovima, a koji je kao takav prepoznat i od strane jedinice lokalne samouprave, što potvrđuje kapitalni gradski projekt izgradnje Muzeja planinarstva, jedinog u Hrvatskoj. Provedba predmetnog projekta zaokružuje stoljetnu planinarsku ivanečku priču. Preteča piramida koja je predmet obnove u projektu izgrađena je davne 1893. godine i bila je drvena, a piramida koja je obnovljena u svojem metalnom obliku datira iz 1929. godine

Obnova piramide stare više od 90 godina izvodila se u fazama 

Obnova piramide izvodila se po fazama. Svaki temelj je prvo otkopan do dna temelja, zatim su odštemani svi oštećeni dijelovi. Nakon toga je ugrađena kompletna armatura, betonirana je stopa pa potom bočna strana i gornja ploča. U postojeći, zdravi beton, ubušeni su odgovarajuće ankeri na svakih 30 cm u oba smjera te je izvedena veza - spoj staroga i novoga. Temeljne grede i stubište betonirani su nakon izvedbe sanacije temelja tornja. U završnoj fazi radova izvršeno je čišćenje i bojanje vidikovca. Cijena navedenih, izvedenih radova je 75.731,88 kuna te je isfinancirana odobrenim bespovratnim sredstvima u 100% iznosu.

Ukupna vrijednost projekta u konačnici je zbog dodatnih, neplaniranih troškova bila 78.231,88 kuna, a preostali dio novca osiguralo je samo Društvo iz vlastitih izvora. Preostali troškovi bili su: troškovi uređenja gradilišta nakon završetka građevinskih radova u iznosu od 1.250 kuna te trošak promidžbe i vidljivosti projekta u iznosu od 1.250 kuna, a koji obuhvaća izradu trajne informativne ploče i gravirane pločice. Obje ploče u svrhu informiranje šire javnosti postavljene su na lokaciju ulaganja.

HPD Ivančica Ivanec predmetni je projekt pripremilo u suradnji s Projektnim uredom Grada Ivanca za EU fondove, a koji je ujedno sudjelovao i u njegovoj uspješnoj provedbi. Projekt je podržao i Hrvatski planinarski savez čiji su predstavnici nazočili svečanom otvorenju novoobnovljene piramide u povodu 120 obljetnice HPD – a Ivančica Ivanec. Simbolična je i sinergija civilnog društva koja se stvorila provedbom projekta. Naime, lokalno je Kulturno - umjetničko društvo s autohtonim plesom i pjesmom uveličalo samu svečanost otvorenja piramide te je zaplesalo i zapjevalo na 10 metara visokoj piramidi, a iz koje pogled seže sve do Kamniških i Julijskih Alpa u Sloveniji.


Fotoprilog


Tagovi

Piramida Ruralni razvoj HPD Ivančica Ivanec Mjera 8 Zlatar Općina Belec


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!