Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen izvoz
  • 23.06.2022. 13:30

Inspektori će "prečešljati" zalihe i cijene ogrjevnog drveta i peleta u FBiH

Vlada FBiH naložila analize kod proizvođača i trgovaca, kako bi se osiguralo uredno snabdijevanje ogrjevom uz ekonomski prihvatljive cijene

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 353
  • 165
  • 0

Vlada FBiH je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o potrebi analize cijena proizvođača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u Federaciji BiH. S tim u vezi, Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da u roku od 10 dana, dostavi izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha.

Osim toga, inspekcija mora dostaviti i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog ogrjevnog drveta (KM/m3), ispilanog ogrjevnog drveta (KM/m3), iscijepanog ogrjevnog drveta (KM/m3), peleta (KM/t) i briketa (KM/t).

Prihvatljive cijene

"Cilj ovih aktivnosti je da u predstojećoj sezoni grijanja bude osigurano uredno snabdijevanje ogrjevom uz ekonomski prihvatljive cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH u okolnostima kontinuirano rastuće globalne inflacije", navode iz Federalne vlade.

Ministarstvo trgovine FBiH bi trebalo predložiti adekvatno dalje postupanje s ciljem osiguranja snabdjevenosti i ekonomski prihvatljive cijene ovih proizvoda.

Današnje zasjedanje Federalne vlade (Foto: Vlada FBiH)

U kontekstu cijena, važno je istaći da jedan od najvažnijih segmenata na tržištu ogrjeva i peleta predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, kao što su škole, bolnice ili druge institucije, te da se zbog nastale problematike na energetskom tržištu za ista sredstva u ovoj godini mogu nabaviti duplo manje količine.

Zabranjen izvoz

Također, pelet je jedan od energentski najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih vrsta ogrjeva i najmanje onečišćuje okoliš. U skladu s inicijativom Vlade FBiH, Vijeće ministara BiH je sredinom ovog mjeseca, donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Unija poslodavaca RS: Zabrana izvoza drveta i peleta proizvest će probleme

Ova odluka stupila je na snagu osmog dana od donošenja i primjenjuje se 90 dana od stupanja na snagu. Prema donesenoj odluci privremena zabrana izvoza uvodi se za proizvode tarifnih oznaka koje su sadržane u listi proizvoda, a među kojima su i svi tarifni brojevi proizvoda koji se odnose na komponente ogrjevnog drveta i peleta.

Nakon izvršenog uvida u stanje zaliha i kalkulacije cijena, kao i dostavljenog izvještaja federalne inspekcije, Vlada će razmotriti i mogućnosti za poduzimanje dodatnih restriktivnih mjera.


Tagovi

Drvo Ogrjevno drvo Pelet Vlada FBiH Zabranjen izvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čim se ove pune !? 😁