Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 20.08.2020. 16:30

Izmjena Zakona o šumama rasteretit će gospodarstvo za oko 33 milijuna kuna?

Za oko 10 posto smanjila bi se stopa naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a granica ukupnog prihoda za plaćanje te naknade povećala s 3 na 7,5 milijuna kuna.

Foto: JumpStory
  • 844
  • 39
  • 0

Vlada je sa sjednice u četvrtak poslala u Sabor prijedlog izmjena Zakona o šumama, kojima bi se za oko 10 posto smanjila stopa naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a granica ukupnog prihoda za plaćanje te naknade povećala s 3 na 7,5 milijuna kuna, čime bi se gospodarstvo rasteretilo za ukupno oko 33 milijuna kuna.

Kako je pojasnila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izmjenama se predlaže da se plaćanja naknade za korištenje općekorisnih funkcije šuma, koje plaćaju pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit odnosno poreza na dohodak, oslobode oni koji ostvaruju ukupni godišnji prihod ili primitak manji od 7,5 milijuna kuna. Do sada je taj prag bio 3 milijuna kuna.

"Na taj bi se način, ako se prijedlog podrži, broj obveznika koji plaćaju tu naknadu smanjio za oko 50 posto, prema našim projekcijama, s njih 20 tisuća na oko 10,5 tisuća. Time se rasterećuje gospodarstvo za oko 14 milijuna kuna, a tako gotovo svi mikro, mali i srednji poduzetnici neće biti obveznici plaćanje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma", istaknula je Vučković.  

Izmjene Zakona o šumama - rasterećenje gospodarstva za 33 milijuna kuna

Uz to, predlaže se i smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, za nešto manje od 10%, sa sadašnjih 0,0265% na 0,024% ukupnih prihoda ili primitaka.

"Time se dodatno rasterećuje hrvatsko gospodarstvo za oko 19 milijuna kuna", rekla je Vučković, dodajući da su obje izmjene dio Vladina akcijskog plana smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja za ovu godinu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Zakon o šumarstvu Izmjene Akcijski plan Naknada

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]