Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene pravilnika
  • 13.07.2021. 09:00

Izmjene Pravilnika o uređivanju šuma u javnom savjetovanju

Savjetovanje je otvoreno do 12. kolovoza ove godine.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.579
  • 41
  • 0

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o uređivanju šuma nalazi se u javnom savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, članak 65. mijenja se te sada glasi:

Osnovom sječa glavnog i prethodnog prihoda jednodobnih sastojina i općom osnovom sječa prebornih i raznodobnih sastojina propisuje se etat odsjeka, uređajnog razreda i ukupno za gospodarsku jedinicu.

Izmjene se odnose i na propisani etat koji je obvezan po površini, a dopuštena su odstupanja od propisa redovnog prihoda za glavne vrste drveća zastupljene s više od 40  posto u omjeru smjese i od ukupnog propisa etata na razini odsjeka u jednodobnim sastojinama:

  • glavnog prihoda do 10  ako je drvna zaliha utvrđena potpunom izmjerom, odnosno do 25 % ako je drvna zaliha utvrđena izmjerom na uzorcima ili računski ;
  • prethodnog prihoda trećeg dobnog razreda i starijim do 25 %;
  • u sastojinama drugog dobnog razreda izvršenje etata prethodnog prihoda obvezno je samo po površini.

Zatim, propisani etat obvezan je u plantažama i kulturama te raznodobnim i prebornim sastojinama do 25 posto te za pojedinačne vrste drveća koje su zastupljene manje od 40 posto u omjeru smjese nisu propisana ograničenja odstupanja, a ukupno ostvarenje etata redovitog prihoda za sve vrste u odsjeku treba biti u granicama dopuštenih odstupanja na razini odsjeka.

Nadalje, u šumama malih privatnih šumoposjednika nema obveze izvršenja propisanog etata po odsjeku već po uređajnom razredu, a dopuštena su prekoračenja propisanog etata do 20 posto na razini uređajnog razreda.

Više o izmjenama pogledajte ovdje.

"U odsjecima u kojima je propisani etat prethodnog prihoda ili opće osnove sječa u potpunosti ili djelomično ostvaren kao slučajni prihod, ostvarenje etata redovitog prihoda, ovisno o stanju sastojine, može biti manje ili u okvirima dopuštenih odstupanja, ali je njegova realizacija obavezna po površini“, stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 12. kolovoza.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Izmjene pravilnika Uređenje šuma


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.