Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o šumama
  • 14.05.2020. 16:30

Izmjene Zakona o šumama - rasterećenje gospodarstva za 33 milijuna kuna

Izmjenama Zakona se predlaže i da umjesto Financijske agencije (Fina) obračun i naplatu naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma obavlja Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Maja Celing Celić
  • 395
  • 18
  • 0

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjenama Zakona o šumama, kojima se planira dodatno rasterećenje gospodarstva za 33 milijuna kuna, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Zakonom o šumama uređuje se sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima u Hrvatskoj, a takvo gospodarenje između ostalog se financira naknadom za općekorisne funkcije šuma

Tu naknadu plaćaju pravne i fizičke osobe koje su obveznici poreza na dobit te fizičke osobe koje su obveznici poreza na dohodak i ostvaruju ukupni godišnji prihod i primitak veći od tri milijuna kuna.

Prepolovljen broj obveznika plaćanja 

Predloženim zakonskim izmjenama, a u okviru Akcijskog plana smanjenja parafiskalnih i neporeznih davanja, bi se granica tih prihoda odnosno primitka obveznika plaćanja naknade povećala s tri milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. 

Ujedno bi se smanjila stopa naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma s 0,0265 na 0,024 posto ukupnog prihoda.

Na taj način bi se broj obveznika plaćanja naknade smanjio bi za oko 50 posto, sa sadašnjih nešto više od 20 tisuća na oko 10.500 obveznika, obrazložila je ministrica poljoprivrede.

"Ukupno troškovno rasterećenje gospodarstva bit će 33 milijuna kuna, od čega se 14 milijuna kuna odnosi na smanjenje zbog povećanja granice primitaka i prihoda obveznika, a 19 milijuna kuna zbog smanjenja stope naknade", istaknula je Vučković. 

Inače, u posljednjih pet godina prosječno se godišnje na ime naknade za općekorisne funkcije šuma prikupi oko 190,7 milijuna kuna.

Naplatu preuzima Ministarstvo poljoprivrede

Izmjenama Zakona se predlaže i da umjesto Financijske agencije (Fina) obračun i naplatu naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma obavlja Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, aktualni Zakon o šumama propisuje da poslove obračuna i naplate naknade obavlja Fina u ime Ministarstva poljoprivrede. No, kako će se smanjenjem broja obveznika plaćanja naknade značajno smanjiti i opseg administrativne obrade te kako model suradnje s Finom još uvijek nije razvijen i operabilan, ne postoji više potreba da poslove obračuna i naplate naknade u ime Ministarstva obavlja Fina, nego te poslove može obavljati i samo Ministarstvo.

To će se  odraziti i na uštedu sredstava u državnom proračunu, kao i stvoriti preduvjete da se usvoji podzakonski akt temeljem kojega će se tehnički normirati način obračuna naknade i elektronička komunikacija s obveznicima radi administrativnog rasterećenja gospodarstva, obrazlaže se u predloženim izmjenama.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Zakon o šumama Vlada Fiskalno rasterećenje Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]