Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH prašuma
  • 06.06.2021. 12:10

Jedina BiH prašuma obiluje biodiverzitetom, ipak pri dnu smo evropskih zaštićenih područja

Bosna i Hercegovina je zemlja vrlo bogata biološkom raznolikošću. Nalazimo se među prvih pet država u Evropi s visokim brojem endemskih i reliktnih vrsta, kao što je i ova naša prašuma.

Foto: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo
  • 158
  • 332
  • 0

Juče je u Kantonu Sarajevo obilježen Svjetski dan okoliša, posjetom Ravnoj Vali, smještenoj na području između Igmana i Bjelašnice, a radi se o jedinoj prašumi u ovom kantonu.

Prema riječima dekana Šumarskog fakulteta, prof. dr Ahmeta Loje, Ravna Vala je jedinstven primjer prašume i netaknute prirode, u kojoj čovjek nije imao nikakvih intervencija, osim onih naučnih. 

Ministar privrede KS, Adnan Delić, rekao je da se ovakvim događajima želi skrenuti pažnja na značaj prašuma, ali takođe i na potrebu unapređenja i zaštite cjelokupnog šumskog ekosistema, stoji u zvaničnom saopćenju pomenutog ministarstva.

"Bosna i Hercegovina je zemlja vrlo bogata biološkom raznolikošću. Nalazimo se među prvih pet država u Evropi s visokim brojem endemskih i reliktnih vrsta, kao što je i ova naša prašuma", istakao je Delić, naglašavajući da uprkos bogatom biodiverzitetu, poražavajuća je činjenica da naša zemlja ima samo oko dva procenta teritorija koje su pod zaštitom i pri tom se nalazi na samo dnu evropske liste zaštićenih područja. 

Kuda idu klimatske promjene na našem prostoru ?

Pomenuta BiH prašuma nalazi se na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnice. Drvna masa tu je značajno bogatija od okolnih šuma dok visina pojedinog drveća dostiže i do 40 metara. Što se tiče visinskog interavala, prostire se između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine, sa dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom. U Ravnoj Vali žive i brojne divlje životinje. Neke od njih su i mrki medvjedi, koji je i najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini. 

Dekan Lojo je napomenuo da je u prašumi strogo zabranjeno bilo kakva aktivnost čovjeka, poput sječe, odvlačenje iz šume starog ili palog drveća. Nije dozvoljeno ni branje šumskog bilja niti bilo šta slično tome. "Kad neko stablo padne pod uticajem snijega, vjetra ili od starosti, ono i ostaje u prašumi", izričit je ovaj akademik.

Prema mišljenju stručnjaka i predstavnika "Sarajevo - šuma", dozvoljeno je isključivo provoditi naučno - stručna istraživanja, uz obaveznu saglasnost nadležnog preduzeća, kao i aktivnosti praćenja stanja ili promjena koje direktno mogu ukazati u kom pravcu idu klimatske promjene na našim prostorima. 

Park prirode Prača proglašen zaštićenim područjem, uspostavljen i režim zaštite I stepena

Kako smo nedavno pisali, nadležne institucije donijele su odluku i o proglašenju Parka prirode Prača zaštićenim područjem klisurasto - kanjonske doline istoimene rijeke, obuhvatajući pri tom i pećine Govješticu i Banja Stijenu. Prača spada u park prirode kategorije 5., tačnije u zaštićene pejzaže i nosi naziv "Park prirode Prača".

Navedena odluka donijeta je u cilju očuvanja prirodnih bogatstava u našoj zemlji, ali i zbog nastojanja da se upravljanje zaštićenim područjima zasniva na postojanju sklada između potrebe da se zaštiti priroda i sa druge strane djelovanja čovjeka koje je stalno prisutno. 


Tagovi

Prirodna bogatstva BiH prašuma Klimatske promjene Adnan Delić Bogat biodiverzitet Zaštićeni pejzaži


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]