Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi svetski rat
  • 11.11.2018. 09:00

Jedno drvo za jednog ratnika - pošumljavanje u čast predaka

Akcija "Jedno drvo za jednog ratnika" ima za cilj da se, do kraja godine posadi 1.300.000 stabala - onoliko koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svetskom ratu. 

Foto: Srbijašume
  • 426
  • 388
  • 0

Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada je pre 100 godina u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, završen Veliki rat. Ovim povodom se u Srbiji prethodnih dana, kao i danas, nosi amblem Natalijina ramonda (Ramonda nathalie), u sećanje na stradale pretke i kao ponos velikih pobeda. Radi se o endemskoj vrsti, koja raste na Kajmakčalanu. Uzeta je kao  smbol, jer i kada uvene, ako se zalije, ponovo oživljava. Baš kao i srpska vojska i srpski narod nakon velikih stradanja. 

Jedno drvo za jednog ratnika

Osim ovoga, pre četiri godine pokrenuta je i akcija "Jedno drvo za jednog ratnika", na inicijativu Ministarstva pravde. Planirano je da projekat traje do ove godine, do kada je predviđeno da se posadi 1.300.000 stabala - onoliko koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svetskom ratu. 

Akciji se pridružio i Priboj, gde su 1. novembra posađene 134 hortikulturne sadnice u čast poginulim oficirima, vojnicima i civilima u Velikom ratu, čiji su zemni ostatci pohranjeni u spomen kosturnici u porti hrama Svetog Velikomučenika Lazara.  Sadilo se i u porti hrama Vaskrsenja Hristovog u Priboju, u porti manastira Svetog Georgija u Mažićima, u krugu konaka manastira Svetog Nikolaja Miriklijskog u Pribojskoj Banji i dvorištima osnovnih škola Vuk Karadžić i Nikola Tesla u Priboju i Pribojskoj Banji.

"Projekat ima tri cilja: istorijski - priliku da se odužimo precima za njihovo veliko delo i žrtvu, socijalni - da se pomogne resocijalizaciji osuđenih lica koja dobrovoljno učestvuju u realizaciji ovog projekta, i treći ekološki - da se podigne nivo ekološke svesti, kroz promociju pošumljavanja i značaj šuma u eri klimatskih promena", rekao je direktor Direkcije za izgradnju Opštine Priboj Zvonimir Baković.

Episkop Atanasije je rekao da je svako zasađeno drvo izraz ljubavi i poštovanja prema našim precima, izraz naše želje da njihovo hrabro delo i dalje traje, jer je ono izvor nade i hrabrosti.

Uz Ministarstvo pravde - Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, nosioci projekta su JP Srbijašume i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.


Tagovi

Dan primirja Natalijina ramonda Prvi svetski rat Pošumljavanje Drvo Ratnik Priboj Zvonimir Baković Episkop Atanasije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u