Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u šumarstvu
  • 08.03.2023. 14:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kakav je položaj žena u šumarstvu?

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, održana je tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora o njihovu položaju u šumarstvu.

Foto: Odbor za poljoprivredu
  • 1.403
  • 90
  • 0

U Hrvatskoj samo 21 posto ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije čine žene, Hrvatske šume d.o.o. zapošljavaju ih 18 posto, a svijetli primjer je Hrvatski šumarski institut u kojemu prevladavaju s 58 posto, čulo se na, povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, održanoj tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora o položaju žena u šumarstvu

Upravo to, istaknula je predsjednica Odbora Marijana Petir, razlozi su zbog kojih je Odbor odlučio pozvati znanstvenice i stručnjakinje šumarske struke kao i predstavnice drvnog sektora i na taj način pridonijeti podizanju svijesti javnosti o ovoj važnoj temi kao i stvaranju modela koji će garantirati ženama u sektoru šumarstva, ravnopravan položaj u odnosu na njihove muške kolege.

"Ali i otvoriti perspektivu za kreiranje novih, zelenih radnih mjesta i inovativnog ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama“, rekla je Petir.

Na sjednici je Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije predstavila i rezultate Međunarodnog projekta "Šume u rukama žena“, koji je proveden u 10 država dunavske regije. 

Žene šumarske struke zaposlene u raznim djelatnostima iznijele svoja iskustva o motivaciji, prilikama, ograničenjima za rad u sektoru šumarstva, uspostavi ravnoteže između privatnog i poslovnog života i prilikama za osobni rast, kao i o važnosti dodatnih edukcija, te potrebi povećanja njihova udjela u donošenju odluka i većem sudjelovanju na pozicijama upravljanja.


Fotoprilog


Tagovi

Položaj žena u šumarstvu Odbor za poljoprivredu Dan žena Tematska sjednica Hrvatski sabor Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]