Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novogodišnja jelka
  • 15.12.2019. 18:00

Kako negovati novogodišnju jelku

Novogodišnja jelka zauzima centralno mesto naših domova tokom novogodišnjih i božićnih praznika i donosi radost tokom čitave sezone. Ali šta je sa završetkom svečanosti? Nakon praznika ukrasi se skidaju, a jelka se najčešće baci. Međutim, neke vrste stabala mogu da se zasade i na otvorenom.

Foto: Pixabay/AnnieSpratt
  • 406
  • 10
  • 0

Ako želite novogodišnju jelku koja može dalje da nastavi da živi u vašem dvorištu, najbolje je kupiti biljku u posudi. Plemenita jela spada među najkvalitetnije jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i Kavkaska jela i plava smreka Glauca čije se iglice takođe dosta dobro drže na granama. Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cene, ali u tom slučaju pripremite se na jače opadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Kako se brinuti o drvetu tokom praznika?

Živo stablo treba biti tretirano sa više pažnje nego uobičajeno sečeno jer ono treba da preživi kad se ponovo zasadi. Najbitnije je da dobije dovoljno vode (ali ne previše) i da ne bude u pretoploj prostoriji. Ako ga predugo držite na visokoj temperaturi, veće su šanse za njegovo propadanje jer će razlika u temperaturi biti prevelika. Najbolje je da sobu sa jelkom držite što je moguće hladnijom, a ako je moguće, koristite male LED lampice i minimalno ukrasa.

Sadnja jelke

Pre nego što jako zahladi i tlo se smrzne, iskopajte rupu dva puta širu od veličine busena. Prekrijte je nekom ceradom u slučaju da dođe do mraza.

Drvo nakon praznika prvo stavite u garažu ili neku hladniju prostoriju. Obavezno odaberite topliji dan sa temperaturom iznad nule. Jelku posadite u rupu, pazeći da dobijete ispravnu dubinu. Korenska kugla i deblo ne smeju da se zakopaju dublje u zemlju nego što su bili u kući. Sadnicu pokrijte zemljom, zalijte je i lagano utabajte nogama.

Proizvodnja novogodišnjih jelki - skroman biznis

Za najbolje rezultate, nanesite organski malč oko baze stabla i pripazite na vlagu zemljišta oko njega. Nakon što ste posadili bor, on sigurno neće promeniti izgled najmanje jednu godinu jer je to period u kom on stagnira. Jednu do dve godine neće izrasti nove grane i iglice, što je normalno i oko toga se ne treba brinuti. 

Najlepše i najzelenije rešenje za praznike je da kupite pravi, živi bor. Ne samo da donosi miris u kuću nego produžava njegov životni vek. Bor je vraćen u prirodu, a pri tome se izbegava odlaganje jelki na smetlišta koja svake godinu budu pretrpana.


Tagovi

Novogodišnja jelka Sadnja Jela Smreka Bor Kako


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.