Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrdio na Twitteru
  • 20.09.2022. 14:40

Košarac prelomio - šta će biti sa zabranom izvoza drvnih sortimenata?

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je naveo kako je prihvaćena inicijativa Vlade Republike Srpske

Foto: Depositphotos/glebchic
  • 110
  • 8
  • 0

Vijeću ministara Bosne i Hercegovine upućena je inicijativa da se produži Odluka o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata do 31. oktobra, potvrdio je na Twitteru, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naveo kako je prihvaćena inicijativa iz Republike Srpske, te je odlukom planirano da se odobri izvoz ogrjevnog drveta.

Kako smo već pisali, Vlada Republike Srpske tražila je da se u cilju zaštite domaćeg tržišta energenata i razvoja domaće drvoprerađivačke industrije do kraja oktobra produži važenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata.

"Mišljenja smo da se nakon isteka važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, dozvoli izvoz energenata na bazi drveta, osim za pelet, dok bi zabrana izvoza trupaca ostala na snazi sa predloženim rokom do 31. oktobra ove godine", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Sa druge strane, Vlada Federacije BiH je tražila da se produži važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz BiH i to do 31. decembra ove godine.

Iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH zalažu se da na snazi ostane zabrana izvoza trupaca, jer je, naglašavaju, najvažnije da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvođače finalnih proizvoda.


Tagovi

Ogrjevno drvo Drvni sotrimenti Zabrana izvoza Pelet Trupci Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.