Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvni sortimenti
  • 15.03.2023. 16:30

Košarac: Zabraniti izvoz oblovine iz BiH

Mjera zabrane izvoza oblovine je istekla 31. decembra. Košarac ističe kako je njegov lični stav, da je veoma značajno da trupci ostanu domaćim drvoprerađivačima.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 103
  • 42
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac izjavio kako neće odustati od odluke da i dalje predlaže zabranu izvoza oblovine iz Bosne i Hercegovine. On je istakako kako cijeni da drvni sortimenti iz bh. šumskih gazdinstava primarno treba da ostanu našim drvoprerađivačima. 

"Naša potreba je da donosimo politike i odluke u korist razvoja privredne zajednice", rekao je Košarac, prilikom posjete kompaniji "Mega drvo" u Bijeljini, koja apošljava 350 radnika i izvozno je orijentirana, piše Srna.

Vraćanje na dnevni red

Mjera zabrane izvoza oblovine je istekla 31. decembra. Košarac ističe kako je njegov lični stav, da je veoma značajno da trupci ostanu domaćim drvoprerađivačima.

"S tog aspekta ću se potruditi da to pitanje ponovo stavim na dnevni red", naglasio je i dodao kako takva inicijativa dolazi i iz Vlade RS, Vanjskotrgovinske komore BiH te entitetskih privrednih komora. 

Govoreći o mjeri zabrane izvoza u slučaju briketa koja je donesena na prijedlog institucija iz FBiH, ministar je naveo kako je činjenica da domaći konzum ne potražuje briket i da je bilo neophodno obezbijediti njegov plasman na tržište gdje su naši proizvođači to dogovorili ali kako "nije bilo prohodnosti i saglasnosti jednog broja ministara".

Zato je, kaže Košarac, automatski u odluci koju su sljedeću predložili briket oslobođen zabrane i ponovo vraćen u slobodan režim.

Više uvezli, nego izvezli

Izvoz drvnog sektora BiH u prošloj godini iznosio je oko 1,8 milijardi KM i veći je za 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio oko 587,15 miliona KM, što je više za 27,4 posto u odnosu na 2021, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najveći rast izvoza ostvarili su proizvodi šumarstva, ploče i furnir, građevinska stolarija, dok je zabilježen pad izvoza namještaja za 13,5 posto, a iznosio je oko 683,85 miliona KM. Kada je riječ o uvozu drvne industrije, sve grupe proizvoda su ostvarile rast u prošloj godini.


Tagovi

Drvna industrija Šumarstvo Drvoprerađivači Staša Košarac Drvni sortiment


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]