Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Palmino ulje
  • 29.09.2019. 09:00

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Pojedini farmeri su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja.

Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru (ilustracija)
  • 1.445
  • 81
  • 0

Industrija palminog ulja odgovorna je za najmanje 39% gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva na otoku Borneo, u vremenu od 2000. do 2018, pokazuju podaci istraživačke tvrtke sa sjedištem u Indoneziji. 

Ovo je istraživanje provedeno jer su požari kojima su se krčile šume u Borneu i dijelovima Indonezije, širili smog po jugoistočnoj Aziji, uzrokujući da se kvaliteta zraka spusti na nezdravu razinu u susjednom Singapuru i Maleziji. 

Najugroženiji orangutani i pigmejski slonovi

Pojedini farmeri su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja. Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo se smatra krivcem za uništavanje prašuma na Borneu pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.

Krije li se iza požara u Amazoniji veliki svjetski biznis s govedinom?

Na Borneu je izgubljeno 6,3 milijuna hektara šuma od 2000. do 2018, pokazuju podaci Centra za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).

Treba naglasiti da ova brojka ne obuhvaća sve. Naime, ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, pojasnio je za Reuters David Gaveau, klimatolog u CIFOR-u.

Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35% šuma na indonezijskom dijelu Bornea, odnosno za 46% na malezijskoj strani. 

Palmino ulje - i u sapunu i u pizzi

Indonezija i Malezija proizvode oko 85% palminog ulja u svijetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, ruževa, pa sve do hrane kao što je pizza, ali i u proizvodnji biodizela. Ovi podaci ne uključuju nasade malih uzgajivača koji čine 40% svjetske proizvodnje palminog ulja, već su u obzir uzeti samo podaci industrijskih plantaža. 

Kao radnu snagu često se zloupotrebljava djecu, ali i majmune

Gaveau je izjavio kako je pretvaranje šuma u poljoprivredno zemljište usporeno od 2012. zbog pada cijena palminog ulja u svijetu i indonezijske zabrane sadnje novih plantaža. Tako je gubitak šuma u svrhu dobivanja zemljišta za uzgoj palminog ulja pao na 22% prošle godine, u odnosu na 28,5% u 2017.

Malezijsko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Također planira prekinuti praksu prenamjene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.

Zanimljivo je kako je indonezijsko ministarstvo za poljoprivredu odbilo agenciji Reuters odgovoriti na pitanje o planiranim sljedećim potezima, a dužnosnici ministarstva zaduženog za šume još nisu odgovorili.


Tagovi

Palmino ulje Krčenje šuma Indonezija Malezija Borneo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.