Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje Dalmacije
  • 05.09.2018. 19:00

Krenuo projekt Boranka - žele pošumiti požarišta Dalmacije

Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay/Arcaion
  • 670
  • 83
  • 0

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pokrenuli su kampanju Boranka, projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj. 

U velikim požarima, koji sve češće haraju hrvatskom obalom i priobaljem, stradavaju izrazito velike površine šuma. Vatrene stihije iza sebe ostavljaju pustoš s katastrofalnim prirodnim posljedicama. Priroda je nemoćna sama se obraniti i brzo obnoviti te joj je zato potrebna naša pomoć. Pomoć da na opustošeno crno zgarište vratimo život obojen u zeleno, poručuju u Ministarstvu poljoprivrede.  

Kampanja pošumljavanja pokrenuta je 3. rujna i u nju se mogu uključiti svi zainteresirani građani donacijama i sadnjom sadnica. 

Izgorena stabla s opožarenih područja djelatnici Boranke prenose u spalionicu gdje se proizvodi crni pepeo od kojeg se proizvode autentične bojice – boralice. Bojice se dijele putem tiskanog izdanja 24 sata – glavnog medijskog pokrovitelja, i njima svatko može nacrtati svoje drvo, fotografirati ga i postaviti na web stranicu www.boranka.hr. Tako svatko može sudjelovati u stvaranju virtualne šume. Uz donaciju od deset kuna, svako virtualno drvo postaje pravo. Volonteri Boranke sade ga na požarištima u okolici Splita i Solina. Na taj način, iz pepela izgorene šume, nastaju nove zelene koje vraćaju boju i život Dalmaciji. 

Zazelenite i vi požarišta Dalmacije – uključite se u projekt Boranka.


Tagovi

Pošumljavanje Dalmacije Boranka Projekt Opožarena područja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!