Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predator
  • 16.12.2022. 10:30

Lovačke kamere snimile risa u pet bh. gradova

Izrazito je predatorska vrsta, glavni plijen su mu srna, jelen i divokoza, a može da se hrani i manjim životinjama.

Foto: Marko Matešić (ilustracija)
  • 502
  • 86
  • 0

Nadzorne kamere lovišta u Republici Srpskoj su tokom godine bilježile pojavu tajanstvenog predatora noću, a nedavno je ustanovljeno da je u pitanju ris, nekada iščezla divlja vrsta na ovim prostorima koja je strogo zaštićena, potvrdio je sekretar Lovačkog saveza RS, Živojin Lazić, za agenciju Srna.

Ris je snimljen u lovištima na području Kotor Varoši, Mrkonjić Grada, Šipova, Drinića i Gacka. Prema riječima Lazića, poduzete su sve mjere za očuvanju njegovog staništa, kako bi se što efikasnije vršio monitoring.

Pojačane kontrole

Riječ je o teritorijalnoj vrsti kojoj je za opstanak potrebno prostrano i mirno stanište koje mu pruža zaklon i hranu, zbog čega je Lovački savez naložio pojačane kontrole lovočuvarskih službi na područjima gdje je uočeno njegovo prisustvo da bi se spriječilo uznemiravanje ove rijetke divlje vrste.

Uglavnom živi samački i aktivan je noću (Foto: Vedran Slijepčević)

Lazić kaže da ova životnja uglavnom živi samački i aktivan je noću, izrazito je predatorska vrsta, glavni plijen su mu srna, jelen i divokoza, a može da se hrani i manjim životinjama.

"Važno je naglasiti da ris ne čini veliku štetu na plemenitoj divljači u lovištu jer se jednim plijenom hrani nekoliko dana", istakao je Lazić.

Osiguranje šteta

Jedna od važnijih misija Lovačkog saveza je, kako je dodao, i zaštita rijetkih i ugroženih vrsta divljači, pa su u toku aktivnosti na pribavljanju ogrlice za telemetrijsko praćenje, koja omogućava dobijanje dragocjenih informacija o njegovom životu u lovištima Republike Srpske.

"Riješen je i problem velikih šteta za lovišta zbog saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovala divljač tako što će Lovački savez osigurati sve štete nastale nad i od divljači u Republici Srpskoj, sve lovce i lovno tehničke objekte", naveo je Lazić i istakao da u saobraćaju najčešće stradaju srne i divlje svinje, a štete koje su zbog ovakvih udesa trpjela lovišta dostizale su i do 400.000 KM godišnje.

Korisnici lovišta su odgovorni i za zdravstveno stanje divljih životinja u svom lovištu i dužni su da sprečavaju unos i širenje bolesti, a u ovoj godini s nadležnima sarađuju u programu za pravovremeno otkrivanje afričke i klasične kuge svinja i kontroli uspješnosti vakcinacije lisica protiv bjesnila.


Tagovi

Lovački savez Ris Predator Divljač Lovišta Živojin Lazić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]