Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijavite se
  • 16.01.2023. 16:30

Međunarodna konferencija Forestry Kupres krajem sedmice

Ove se godine očekuje aktivno učešće šumara iz svih zemalja u okruženju, posebno iz Slovenije, Italije, Bavarske i Austrije

Foto: Depositphotos/dreamer4787
  • 152
  • 19
  • 0

Šesta međunarodna konferencija Forestry Kupres pod naslovom "Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH" održat će se od 19. do 20. janura 2023. godine, najavili su organizatori Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i Hrvatski drvni klaster.

Događaj tradicionalno okupljala značajan broj učesnika iz sektora koji se baziraju na šumama i na drvu, kako iz BiH, tako i zemalja JIE te Evropske unije. Kako piše portal manager.ba, u najavi je dolazak niza partnera s nivoa Europske unije i zemalja članica, a činjenica kako je upravo ovih dana Bosna i Hercegovina napravila najveći korak prema pristupanju u EU potvrđuje važnost evropskih tema, kao i potrebu da se na jednom mjestu artikuliraju sektorski izazovi i definiraju mogući razvojni pravci.

Ekonomski izazovi

U dosadašnjim izdanjima konferencije prioritet je bilo privlačenje i aktivno angažiranje što većeg broja važnih gostiju i donositelja odluka iz institucija na državnom nivou, međunarodnih institucija koje se nalaze u BiH te institucija i sektorskih udruženja iz Brisela. Do sada su najvećim dijelom učestvovali predstavnici kompanija iz šumarstva i prerade drva, ali na Kupres rado dolaze i predstavnici obrazovnih institucija, vladinih tijela, parlamenata, razvojnih agencija i predstavnici međunarodnih fondova i banaka, a sve s ciljem njihovog upoznavanja s prilikama u šumarstvu i povezanim sektorima u BiH. 

Porasla proizvodnja ogrjevnog drva u Evropskoj uniji

Ove se godine očekuje aktivno učešće šumara iz svih zemalja u okruženju, posebno iz Slovenije, Italije, Bavarske i Austrije, koje očekuje rasprava i usvajanje zaključaka koji će unaprijediti stanje u sektoru te pomoći u boljem pozicioniranju sektora kod rješavanja nekih ključnih društvenih i ekonomskih izazova. 

Velike mogućnosti

Slijedom stajališta Evropske unije oko klimatskih promjena i Zelenog plana koje povećavaju značaj šuma tokom buduće zelene tranzicije evropske ekonomije, nova - evropska perspektiva BiH otvara mnogo mogućnosti po pitanju povlačenja sredstava i izrade projekata financiranih od strane EU-a, čime šumarska i drvoprerađivačka poduzeća mogu postati prepoznatljivi lideri sveukupnog poslovanja u BiH, naglašavanjem kapaciteta i znanja naših kompanija i ugleda šumarstva i šumarskih stručnjaka. 

Prijave i interes za ičešće mogu se uputiti na info@drvniklaster.hr i marijan.lozancic@hbsume.ba, a učešće je besplatno uz obavezu registracije.


Tagovi

Šume Međunarodna konferencija Forestry Kupres Hrvatski drvni klaster Hercegbosanske šume d.o.o.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.