Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alepski bor
  • 09.05.2017. 12:00

Milijun fora alepskog bora - mnogima je noćna mora

Je li alepski bor glavni krivac za sve probleme ili od njega ipak ima neke koristi?

Foto: bigstockphoto.com, ArtemisiaWells
  • 2.488
  • 132
  • 0

Alepski bor zasigurno je jedna od vrsta koja me prati od samog rođenja. To je vrsta koju sam prvu upoznao, to je vrsta u čijoj sam neposrednoj blizini proveo najviše vremena, vrsta koja me i dan danas prati gotovo na svakom koraku mog života u Istri.

Odmah ću priznati da mi je alepski bor vrlo draga vrsta (ne najdraža!). Kakav li sam šok doživio kada sam kasnije studirajući šumarstvo doznao da ova vrsta u Istri uopće nije autohtona.

Usprkos tomu ni o jednoj drugoj vrsti nisam čuo toliko razgovora i rasprava kao o alepskom boru, toliko lamentiranja o tobožnjoj šteti koju čini, ali i hvala na njegov račun uglavnom od naših dragih turista. Iz godine u godinu, nakon svakog većeg požara alepski bor postaje kratko vrijeme glavna nacionalna tema (čitaj krivac), tada svi zbore o njemu, i znani i neznani, i upućeni i neupućeni.

Glavni krivac za jadranske požare

Tada svi znaju kako stati na kraj problemu zvan alepski bor. Vrijeme je to kada se dio šumarske struke, onaj sa krša, kratko nađe u žiži svekolikog interesa, pokušavajući ponuditi stručno objašnjenje o problematici zvanoj alepski bor, no ono u tom užarenom trenutku nikad nije prihvaćeno, jer alepski je bor naprosto glavni krivac za jadranske požare.

Tu valja skrušeno pridodati, da i manji dio struke razmišlja o već na križu razapetom svojstvu lake zapaljivosti alepskog bora na način kao i veći dio neuke javnosti. A kako bi i bilo u antropocentričnom sustavu, pa neće krivnja ležati na čovjeku zbog njegovog krivog, neodgovornog ili bolesnog (piromanija) postupanja?

Korov, a ne stablo, a gori kao napalm

Nedavno je na web portalu bio objavljen humorističan članak o alepskom boru na Marjanu, potpisan od novinara Damira Šarca. Zapravo riječ je o ozbiljnom članku pisanom u vrlo simpatičnom dalmatinskom stilu. O čemu je riječ, u slijedećem citatu:

"A kakva je to svetinja onako hortikulturno devastirana i zapuštena? Od svega mediteranskoga bilja po njemu divlja sami alepski bor - korov, a ne stablo, od kojega nikakve koristi. Išćuća sve šta raste blizu njega, podržava samo bušak i ritku, polusuvu travu, iglicama kiseli i truje zemlju, nemoš mu izist plod iz šiške, niti jedna tica u njegovoj krošnji neće svit gnjizdo jerbo joj kaplje smola na perje (jeste li primijetili da u marjanskoj šumi nema tica pjevica?), gori ka napalm i onda ka da je iz pakla izresta - zapaljene šiške katapultira po 50 metri okolo i širi požare."

Nezamjenjiva vrsta u pošumljavanju goleti

Iz perspektive istarskog šumara uloga alepskog bora tijekom prošlih stotinjak godina na istarskom tlu doista nije zanemariva (mislim da u Dalmaciji situacija nije bitno drugačija, iako je tamo alepski bor autohtona vrsta). Još su za vladavine Austrije šumari shvatili da je alepski bor nezamjenjiva vrsta u pošumljavanju obalne goleti.

Vrsta je to koja je s lakoćom oblačila goli istarski krš. Za to imamo bezbroj primjera u Istri, te na isto toliko lokacija primjer kako je alepski bor stvorio preduvjete da se k njemu doseli kraljica crnika. Danas u obalnoj Istri alepski bor nalazimo u obliku sastojina izvan gradskih sredina, ali i u urbanim sredinama, nalazimo ga i u parkovima sa drugim drvenastim vrstama, uz plaže i uz hotele (čak i one najluksuznije), u većini autokampova, u skupinama ili kao prekrasne solitere.

Nema gdje ga nema

Najzad su nerijetko i mjesta vječnog mira i posljednjeg počinka naših dragih okružena nježnim šumom njegovih iglica i mirisom njegove smole. Rekli bismo, nalazimo ga na svakom koraku. Njegovi su tihi nemir, dinamika u formi, razigranost krošanja i debala te ostale igre u kojima vrlo često prkosi zakonima gravitacije i statike nezamjenjivi.

Poput Nadaline koja muti jaja i zamuti pamet svima i koja ih more sprajat na milijun mali način, i u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko, tako se naš bor javlja i u gusto, i u rijetko, i uspravno, i nagnuto, pa i gotovo ležeći, javlja se iz tla, iz kamena, katkad granama uronjen u more, sam ili u društvu crnike i drugih vrsta. I tako na milijun malih načina.

I smola zna biti problem, ali tu je i hladovina

Pamet uglavnom zamuti našim dragim gostima koji o njegovoj hladovini s pogledom na more i mirisu smole zbore poput recitatora Pjesme nad pjesmama, dok domaćim zamuti pamet uglavnom samo onda kad na tek ulašteni hrvatski ponos, osobni automobil, ispusti kapljicu smole. Mi u Istri bismo za sve njegove pojavnosti mogli reći: milijun fora alepskog bora!

Zaključio bih, za mnoge nepotrebnu obranu optuženika u vidu jedne beznačajne drvenaste vrste, činjenicom da se u hladovini alepskog bora proizvede barem 15% bruto društvenog proizvoda, što znači da "išćuća" zavidnu količinu eura iz lisnica naših dragih turista! Stoga ne bi trebalo olako, vrućih glava i neargumentirano pristupati raspravama o njegovoj štetnosti (pogotovo ne u jeku požarne sezone), jer je riječ o vrsti koju fantastično prodajemo na m2!

Autor: Christian Gallo, dipl. ing. šumarstva, Foto: bigstockphoto.com, ArtemisiaWells


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Alepski bor Štet Požari

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]