Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 14.09.2017. 13:30

Mobilizirajte Fond solidarnosti za štete od požara!

Više od pedeset eurozastupnika, među njima i hrvatski, potpisalo je zastupničko pitanje upućeno Europskoj komisiji kojim se od Komisije traži mobilizacija Fonda solidarnosti za štete od požara.

Foto: Bigstockphoto/naumoid
  • 262
  • 22
  • 0

Više od pedeset eurozastupnika/ca, među njima i hrvatski, potpisalo je zastupničko pitanje upućeno Europskoj komisiji kojim se od Komisije traži mobilizacija Fonda solidarnosti za štete od požara. O tom pitanju danas će raspravljati i Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici koja se održava u Strasbourgu.

Zastupnici u pitanju Komisiji pojašnjavaju kako je Europska unija početkom ljeta 2017. pretrpjela niz razornih požara, osobito u Italiji, Portugalu, Hrvatskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj, koji su doveli do pogibija i goleme materijalne štete.

Ublažiti štete od požara

"Državama članicama, posebno korisnicama Kohezijskog fonda, često je teško da se same nose s požarima takve veličine te im je stoga potrebna solidarnost i pomoć EU", stoji u pitanju.

Uz mobilizaciju Fonda solidarnosti Europske unije, što bi trebalo pomoći ublažiti štete u državama stradalima od požara, a među kojima je i Hrvatska, traže i europski zakonodavni okvir za borbu protiv šumskih požara i suša.

Zastupnici, naime, upozoravaju kako je Tematsko izvješće Europskog revizorskog suda br. 24/2014 naslovljeno "Upravlja li se dobro potporom EU a za sprječavanje štete i obnavljanje šuma nakon štete od požara i elementarnih nepogoda?" pokazalo da se ""financiranjem EU-a za sprječavanje šumskih požara i obnovu šuma koje su oštećene tijekom elementarnih nepogoda ne upravlja se na zadovoljavajući način".

Stoga zastupnici traže od Komisije i stav o pokretanju europskih intervencijskih mehanizama stvaranjem odgovarajućih pravnih i proračunskih instrumenata, kao što je tijelo EU za zaštitu šuma.

Potpore veće od 5 milijardi eura

Također, zastupnici traže od Komisije da donese konkretne prijedloge za direktive za borbu protiv požara i suša u EU-u, kao što je poljoprivredna pomoć za stvaranje i održavanje protupožarnih prosjeka, kako bi se ostvarila bolja koordinacija politika država članica o tom pitanju.

Fond solidarnosti Europske unije osnovan je kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Od 2002.godine kada je osnovan, sredstva Fonda mobilizirana su za 76 katastrofa (poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše) te su preko tog instrumenta 24 europske zemlje primile potporu u iznosu većem od 5 milijardi eura.

Foto: Bigstockphoto/naumoid


Tagovi

Zaštita šuma Požar Fond solidarnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]