Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed
  • 25.04.2019. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Pelješac

Na Pelješcu prvi put uočen medvjed, otkrile ga uništene košnice

Veprovi i mufloni stari su znanci tamošnjih lovaca, no sad se pojavio i medo, a da se pokazao kao dobar gost - baš i nije.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 1.139
  • 60
  • 0

Nesvakidašnji gost uočen je na Pelješcu. Ne baš dobar gost, doduše, jer su iza njega ostali uništeni pčelinjaci, no na poluotoku je prvi put zabilježena pojava medvjeda! Naime, kako doznaje HRT, da je riječ o zaštićenoj vrsti životinje koja, znamo, jako voli med dali su naslutiti uništeni pčelinjaci, a noćna je fotografija jednog od lovaca potvrdila da je riječ o medvjedu. 

Trag medvjeđe šape jasno se, kažu, vidio na uništenoj košnici nedaleko od Putnikovića. "Sedam košnica je bilo u srijedu, u subotu nije bilo niti jedne. Šteta je oko tisuću i pol, dvije tisuće kuna po košnici", rekao je za HRT vlasnik košnica Toni Rusković.

Nekolio dana nakon što se pogostio u pčelinjaku Tonija Ruskovića, stradale su i košnice u Brijesti. Lovci su, rekli su im, o pojavi medvjeda na Pelješcu (i šteti koju čini) obavijestili Ministarstvo poljoprivrede te, kažu, čekaju daljnje upute što činiti budući da je riječ o zaštićenoj životinjskoj vrsti. 

Kako se medo pojavio na polutoku, mnogima nije jasno. Međutim, lako je moguće, kažu, da je doplivao, a da nije pčela (i meda!) možda nitko ne bi ni znao da imaju novog stanovnika. Prostora je, otkrili su, sasvim dovoljno da ga nitko ne primijeti, a i hrane. 

Smeđeg medvjeda u Imotsku krajinu privukli mir i obilje?

Podsjećamo, smeđi medvjed iznenadio je i stanovnike Imotske krajine. Tijekom lova psi goniči iz šume u blizini Studenaca u općini Lovreć, na čistac su istjerali velikog smeđeg medvjeda kojeg su naposljetku natjerali prema selu Svib i dalje prema državnoj granici od kuda je svojevremeno najvjerojatnije i došao. Nesvakidašnji prizor snimili su lovci LU Golub iz Ciste Provo koji su iznenađeno gledali na pojavu novog stanovnika u svom lovištu. Po slobodnoj procjeni radi se o dvjestotinjak kilograma teškom primjerku, koji prema kazivanju onih upućenijih, nije i jedini na tom prostoru.

Tako je ono o čemu se do sada samo nagađalo dobilo i službenu potvrdu. Već neko vrijeme područje Imotske krajine očito je postalo stalno obitavalište zakonom zaštićenog smeđeg medvjeda, a to se najbolje može vidjeti na štetama pričinjenim na poljoprivrednim kulturama i na lovno-gospodarskim objektima.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Medvjed Pelješac Pčele Uništene košnice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).