Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provjera gljiva
  • 27.08.2017. 07:30

Nabrali ste gljive? Provjerite jesu li otrovne!

Kako bi sezona gljivarenja protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova "ulova".

  • 1.029
  • 84
  • 0

Sezona gljivarenja je pred vratima. A kako bi ona protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova "ulova".

U Srednjoj Europi postoji preko 3.000 različitih vrsta gljiva. One rastu u šumama i po poljima, ali i u gradskim parkovima. Neke od njih se smatraju delikatesama, ali mnoge nisu preporučljive za ljudsku konzumaciju. Iako je samo mali broj gljiva uistinu opasan tj. otrovan, svake godine diljem Europe ipak dolazi do trovanja gljivama koja ponekad završe čak i smrću.

Kako nakon opuštajućeg boravka u prirodi i sakupljanja gljiva ne bi bilo negativnih iznenađenja, bečke Tržnice svake godine građanima nude besplatnu provjeru ubranih gljiva.

U filijali poduzeća u blizini poznate bečke tržnice Naschmarkt građani svakog ponedjeljka mogu u uredovno vrijeme svratiti bez najave i na provjeru donijeti ubrane gljive. Usluga provjere moguća je uz prethodnu telefonski najavu i ostalim radnim danima u ovoj, ali i ostalim filijalama poduzeća.

Protekle su godine, koja je zbog loših vremenskih uvjeta bila loša za gljivare, tijekom provjera uočene 33 otrovne gljive, čime je mnogim ljudima spašeno zdravlje, a možda i život.

Izvor i foto: Inozemni ured Grada Beča


Tagovi

Gljive Beč Otrov


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]