Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbano šumarstvo
  • 09.06.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ne priznaju im smjer? Stigao odgovor Udruzi studenata Urbanog šumarstva

Prošloga je tjedna u redakciju Agrokluba stigao apel Udruge studenata Urbanog šumarstva s problemom koji je, kako kažu, prisutan od osnutka smjera. No, koliko su informacije točne, provjerili smo sa samom Komorom i Šumarskim fakultetom.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 1.431
  • 33
  • 0

Prošloga je tjedna u redakciju Agrokluba stigao apel Udruge studenata Urbanog šumarstva s problemom koji je, kako kažu, prisutan od osnutka smjera Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, iz spomenute Udruge smatraju kako Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT) sustavno odbija magistre inženjere Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša u nastojanju da polažu stručni ispit iz strukovnog područja šumarstva za ovlaštenog inženjera šumarstva (opći smjer). Mišljenja su da su magistri inženjeri Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša (mag.ing.silv.) kvalificirani i strukovno osposobljeni polagati stručni ispit za ovlaštenog inženjera šumarstva (opći smjer) te sukladno tome obavljati sve za to predviđene poslove.

Dodaju kako ovom zamolbom žele da se donesu izmjene postojećih zakonskih i podzakonskih akata koje će budućim, ali i kolegama koji su već diplomirali na smjeru Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, omogućiti polaganje stručnog ispita iz strukovnog područja šumarstva za ovlaštenog inženjera šumarstva kako bi "našli svoje mjesto na tržištu rada te kako bi se opravdalo postojanje smjera".

Svoje nezadovoljstvo pokazali su i pokretanjem peticije s ciljem podrške koja je još uvijek u opticaju, a čije će rezultate tek naknadno objaviti.

Odgovor Komore i Šumarskog fakulteta

Iz Hrvatske komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije ističu, pak, kako su: "Uvjeti za polaganje stručnog ispita za ovlaštene inženjere šumarstva i drvne tehnologije utvrđeni Pravilnikom o sadržaju i načinu polaganja stručnih ispita za ovlaštene inženjere šumarstva i drvne tehnologije ("Narodne novine" br. 74/07. i 15/2015.), koji u članku 4. propisuje da pravo na polaganje stručnog ispita imaju osobe koje su u Republici Hrvatskoj završile fakultet sveučilišnog programa diplomiranog inženjera šumarstva ili drvne tehnologije, te da pravo na polaganje stručnog ispita obveznik polaganja stječe nakon što je, po završenom školovanju i stjecanju naprijed navedene razine obrazovanja, stekao tri godine radnog staža u struci.

Komora je relativno rano, pri završetku prve generacije studenata novoga studija, ukazivala na potrebu rješavanja problema prepoznavanja magistara inženjera urbanoga šumarstva, zaštite prirode i okoliša i njihovih kompetencija na tržištu rada. Na temelju brojnih sastanaka i rasprava na sjednicama svojih tijela već tijekom 2013. i 2014. godine pokrenuli  smo inicijativu sustavnoga rješavanja ovoga problema. Problem statusa magistara urbanoga šumarstva trebalo bi riješiti na sustavan, cjelovit i održiv način."

Svoje očitovanje dao je i dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Tibor Pentek, v.r. koji je istaknuo kako "Preddiplomski i diplomski studij UŠZPO (Urbanoga šumarstva, zaštite prirode i okoliša) nisu smjerovi, već zasebni studiji s pripadajućim ishodima učenja, odgovarajućom diplomom i dopunskom ispravom (iz čega nedvojbeno izlaze njihove različitosti i posebnosti - drugačiji nastavni plan i program, različiti ishodi učenja koji se završetkom pojedinoga studija usvajaju, radna mjeta na koja se moguće zaposliti i dr.) (U "apelu" se permanentno koristi pojam smjer umjesto studij te se time svjesno implicira sličnost/jednakost dvaju smjerova odgovarajuće razine - Š (Šumarstvo) i UŠZPO (riječ je o dvama različitim, a nikako ne sličnim ili istim studijima)).

Polaganje stručnoga ispita magistara inženjera šumarstva, zaštite prirode i okoliša u HKIŠDT bit će moguće nakon izmjena i dopuna: 1. Zakona o HKIŠDT, 2. Statuta HKIŠDT i 3. više odnosnih pravilnika (u "apelu" se navodi da je polaganje stručnoga ispita pri HKIŠDT moguće i sada na temelju sličnosti /identičnosti studija, odnosno studijskih programa Š i UŠZPO, što je netočno, a podrobno je pojašnjeno pod prethodnim točkama)."

Dekan Pentek u odgovoru je detaljno opisao prikaz aktivnosti Šumarskog fakulteta usmjerenih ka rješavanju "problema" studenata diplomskoga sveučilišnog studija UŠZPO kod polaganja stručnoga ispita pri HKIŠDT, ali i kontinuiranoga unaprjeđenja preddiplomskoga i diplomskoga studija UŠZPO radi poboljšanja kompetencija te još veće konkurentnosti prvostupnika inženjera i magistara inženjera urbanoga šumarstva, zaštite prirode i okoliša na tržištu rada Republike Hrvatske i Europske unije.

Apel kao i odgovore Komore i Šumarskog fakulteta u cijelosti možete pročitati u dokumentima ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga studenata Urbanog šumarstva Šumarski fakultet Zagreb Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.