Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz tikovine
  • 24.06.2020. 07:30

Nezakonita sječa: Na EU tržištu tikovina iz Mianmara - Hrvatska uz Italiju najveći uvoznik

Preporuka Europske komisije je da se uvoz drva i proizvoda od tikovine iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi uvoz i promet predmetne robe.

Foto: Depositphotos/iammotos
  • 901
  • 18
  • 0

Europska komisija je procijenila da je u Mianmaru, državi u jugoistočnoj Aziji, trenutno prisutan visok rizik od nezakonite sječe drva tikovine. Zbog nemogućnosti svođenja visokog rizika na razinu zanemarivog, preporuka je Europske komisije da se uvoz ove sirovine i proizvoda izrađenih od nje, iz Mianmara na jedinstveno tržište Europske unije svede na minimum, odnosno da se obustavi njihov uvoz i promet.

Europske tvrtke i dalje krše pravila uvoza ?

Prošli mjesec je Agencija za istraživanje okoliša (EIA) objavila da europske tvrtke nastavljaju kršiti pravila te da su prikrile promet u vrijednosti od milijun dolara, unatoč izvršnim tijelima i samoj Komisiji koja je još 2018. godine zaključila da on ne udovoljava uvjetima iz Uredbe EU o drvu (EUTR), a kako bi se spriječio ilegalan uvoz drva na tržište EU.

Prema tome bi se uvoznici trebali suzdržati od stavljanja tikovine iz te zemlje na europsko tržište. Mnoge su države odgovorne i zaustavile su promet te vrste drveta koje je poznato po svojoj dugovječnosti i otpornosti na sve vremenske utjecaje. Međutim, istragom je utvrđeno da ga šest europskih tvrtki još uvijek uvozi u EU kupujući tikovinu i od hrvatskog dobavljača i tako zaobilaze pravila EU.

Hrvatska i Italija najveći uvoznici

Prema analizi iz veljače 2020. Hrvatska je u Europi druga najznačajnija ulazna točka za tikovinu i odgovorna je za 10% uvoza u prva dva mjeseca ove godine. Ipak, i dalje je najznačajniji uvoznik Italija koja je odgovorna za čak 71% cjelokupnog europskog prometa ove godine. Tu su još i Španjolska, Poljska, Francuska, Švedska i Grčka. Talijanski se od 2015. godišnje povećao za 4.000 tona što je vrijednost od 25,1 milijuna eura.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za Covid-19?

Njemački, belgijski i nizozemski je drastično pao nakon snažnih provedbenih aktivnosti u ljeto 2018. godine. Istovremeno, porastao je u pet država članica EU: Švedskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj i Grčkoj

Pet visokorizičnih ulaznih točki

Analiza trgovinskih podataka za 2019. otkriva da su Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, a u manjoj mjeri i Švedska, postale visoko rizične ulazne točke za tvrtke koje pokušavaju zaobići provedbu EUTR-a kako bi u Europu unijele tikovinu.

Hoćeš posaditi drvo? Može! Ali napravi to pametno i odgovorno!

Snažne akcije provođenja u Češkoj su zatvorile trgovinu, a uz izvještaj procjene utjecaja na okoliš, koji sada otkriva i djelovanje Hrvatske protiv uvoznika, ostavlja samo nekoliko zemalja koje još uvijek dovoze tikovinu iz Mianmara.

Što poduzeti?

Zbog novih dokaza koji pokazuju nedosljednu provedbu europskog zakona u državama članicama i porast tvrtki koje namjerno iskorištavaju postojeće rupe u zakonu u svoju korist iz forest-trend poručuju da je vrijeme za reformiranje EUTR-a kako bi se pojačala ovlast službenika za provođenje zakona te kako bi istražili i djelovali protiv trgovaca te zaplijenili proizvode.

Nadalje, određivanje opskrbnih lanaca kako u zemlji u kojoj je drvo prvi put stavljeno na jedinstveno tržište, tako i u svim državama članicama EU-a u kojima se drvom naknadno trguje, izjednačilo bi igrače i zatvorilo rupe u zakonu koje su do sada koristili. Smatraju i da je važno kazniti tvrtke koje namjerno zaobilaze pravila EU te da ove lekcije treba primijeniti na druge zakone o lancu nabave u EU.


Tagovi

Tikovina Mianmar Uvoz Uvoz tikovine Europska komisija EUTR EIA


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.