Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DTC Slavonski hrast
  • 01.11.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Gradište

Niče Drvno tehnološki centar Slavonski hrast vrijedan 25 milijuna kuna

Želja nam je da približimo struku i znanost sirovini kako bi ju pretvorili u proizvode visoke dodatne vrijednosti, a da ne izvozimo poluproizvode i sirovine, ističe predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Josip Faletar. 

Foto: Facebook/ Centar kompetencija
  • 1.848
  • 309
  • 0

U poduzetničkoj zoni Ambarine kod Gradišta radi se punom parom. Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast u visokoj je fazi dovršenosti, a situaciju na terenu provjerio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Josip Faletar. 

"Slažu se konture i izgleda dosta dobro. Projekt se privodi kraju i drago mi je što ćemo unaprijediti drvni sektor i ovu našu sirovinu koja raste ovdje pretvoriti u proizvode što veće vrijednosti“, rekao je Faletar za Osječku televiziju. 

Inače, drvoprerađivačka industrija u ovoj županiji jedna je od strateških gospodarskih grana koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate, ali i koja ima velikog prostora za rast i zapošljavanje. Stoga je već prije nekoliko godina prezentiran plan izgradnje Drvno-tehnološkog centra, a u rujnu prošle godine potpisan je ugovor vrijedan 25 milijuna kuna. 

Namijenjen mladim poduzetnicima

Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, nositelj projekta je Županija, a projekt provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Izgradnja kompleksa započela je u listopadu 2019., a cijeli bi posao trebao biti gotov do proljeća 2021. godine.

"Prema sadašnjoj dinamici mislim da bi objekt mogao biti gotov i prije roka. Do kraja ove godine 90% radova bi trebalo biti završeno. S obzirom na to da se cijeli proces gradnje sastoji od više objekata, dakle upravne zgrade, proizvodne hale za kondicioniranje, sušionice, kotlovnice i deponije, ostale su nam još ove dvije zadnje koje su u početnoj fazi, a sve ostale su u završnoj“, pojašnjava za Osječku televiziju glavni projektant Tihomir Maras

HGK: Drvoprerađivači žele zapošljavati, ali radnika i interesa mladih nema

Drvno-tehnološki centar omogućit će svim gospodarstvenicima jednake uvjete za inovacije, razvoj i istraživanje što će sve doprinijeti daljem razvoju i jačanju ovoga sektora. Po završetku izgradnje objekt će biti opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom kao i kotlovnicom na biomasu.

"Ovo je više predviđeno za mlade inženjere, startup-ove, poduzetnike koji bi trebao biti njihov pokretač tj. otvoriti firmu i krenuti s nekim proizvodima. Želja nam je da približimo struku i znanost sirovini kako bi ju pretvorili u proizvode visoke dodatne vrijednosti, a da ne izvozimo poluproizvode i sirovine“, ističe Faletar.

Spačvanski bazen-najvrijedniji šumski resurs Hrvatske

Na području Vukovarsko-srijemske županije najveći je cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi. Spačvanski bazen je ujedno i najvrijedniji šumski resurs Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. 

Trenutno se oko 70% sirovine proizvedene na tim prostorima obrađuje dok oko 30% odlazi u izvoz.

Osim klastera u projekt su uključeni i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Osijeka, Šumarski fakultet iz Zagreba i Institut šumarstva iz Jastrebarskog.

Kako izgleda izgradnja centra možete pogledati u videu:


Tagovi

Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast Vukovarsko-srijemska županija Projekt Mladi poduzetnici Šuma


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]