Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU
  • 04.08.2013.

Nova uredba o trgovini drvom

EU Uredba o drvu utvrđuje obvezu provođenja sustava dubinske kontrole pristupa informacijama, procjenu rizika i ublažavanje utvrđenog rizika. Pri određivanju stupnja rizika moraju se koristiti vjerodostojne informacije o zemlji porijekla, dobavljaču, proizvodu.

Foto: RGBStock.com
  • 508
  • 24
  • 0

EU Uredba o trgovini drvom govori o utvrđivanju obveza svih subjekata koji stavljaju u promet drvo i drvne proizvode u Europskoj uniji, a stupila je na snagu 3. ožujka 2013. Ona je istovremeno stupila na snagu i u Hrvatskoj, a prilično je važna za sve naše izvoznike drvnih proizvoda. Njen cilj je sprečavanje uvoza ilegalno posječenog drva tako što od svih tvrtki u EU koje stavljaju u promet drvo ili drvne proizvode, zahtijeva dokazivanje njihovog porijekla. Svaki kupac drvnih proizvoda iz EU zemalja mora procijeniti sve rizike za eventualnu ilegalnost uvezenih drvnih proizvoda kod svojih dobavljača izvan EU.

Ova uredba je vezana uz cijeli niz drugih procesa u Europskoj uniji kojima je cilj smanjivanje udjela ilegalno posječenog drva na tržištu. Time se potiče očuvanje šuma i zaštita prirode u zemljama izvoznicama drva, a i poboljšava konkurentski položaj onih subjekata koji posluju legalno, a samim su time cjenovno skuplji od ilegalnih operatera.

Iako ovo izgleda prilično jednostavno u teoriji, u praksi još uvijek ima puno nedoumica kako bi taj sustav dubinske kontrole trebao izgledati. Dobra okolnost za hrvatske proizvođače i izvoznike jest to što je drvo Hrvatskih šuma, ali i drvni proizvodi većine prerađivača drva FSC certificirano, što bitno bolje identificira porijeklo sirovine jer su nositelji certifikata pod sustavom redovne godišnje kontrole i kod njih je vrlo važan sustav sljedivosti. No, samo posjedovanje FSC certifikata nije dovoljno, pa je FSC izdao dodatne upute za nositelje certifikata kojim ih obavezuje da u skladu s primjenjivim zakonskim propisima pruže informaciju o vrsti i porijeklu drva koje uvoze.

U tom smislu su i hrvatski izvoznici dužni dati takvu izjavu carini pri izvozu drvnih proizvoda. Za kontrolu provedbe ove Uredbe zadužena su nadležna tijela, odnosno u slučaju Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede. Iako su namjere ove Uredbe izuzetno pozitivne, vjerojatno će zbog nedorečenosti biti dosta problema u njenoj provedbi. Ova će uredba imati veliki utjecaj na zemlje izvoznike drva izvan Europske unije koji bi se mogli naći u situaciji da im se ne dopusti uvoz dok se ne obave dubinske kontrole od strane kupaca. Hrvatska je tu u boljoj situaciji jer je većina njenih proizvoda FSC certificirana.

Dodatno, Hrvatska se kao izvoznik drva i članica EU, pojavljuje u ulozi onoga koji treba obaviti procjenu rizika kod svojih kupaca izvan Unije, što će biti manji problem s obzirom na zanemariv uvoz drva iz zemalja izvan EU u Hrvatsku.

Foto: RGBStock.com


Izvori

Hrvatske šume


Tagovi

Zaštita FSC certifikat Izvoz drva Očuvanje šuma Uredba o drvu Ilegalna sječa Promet drva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo